Kozmetik sektörünün yanı sıra, tıp, sağlık, ilaç sektörü gibi pek çok sektörde de kullanılan vazelin; çoğu kremin etkin maddeleri arasında yer alıyor.
Ham petrolden imal edilen vazelin, açık renkli ve macunumsu kıvamda bir yağ olarak, cilt sağlığımızı gözetiyor.
38 ile 54 0C arası sıcaklıkta çözünebilen vazelin, uzun yıllardır farklı amaçlarla kullanılsa da vazelinin temel görevi cilt sağlığına katkıda bulunmak olarak ön plana çıkıyor.
Tarihi geçmişi yani ilk keşfedilme tarihi 1859 yılına kadar uzanan vazelin, kendine has dikkat çekici hikayesi ile de biliniyor.
Bu gerçek hikayeye göre New York’lu bir kimyager, Pennsylvania petrol kuyularındaki keşifi esnasında işçilerin ayağına bir maddenin yapıştığını fark ediyor.
Daha sonra bu maddenin işçilerin ayaklarında bulunan yara ve kesikleri iyileştirdiğine tanık olduğunda ise bu yapışkan maddeyi bir kavanoza koyarak, incelemek üzere yanına alarak, New York’a geri dönüyor.
11 yıl gibi oldukça uzun süren bir çalışmanın ardından ise petrolden ayrıştırdığı bu maddeye vazelin ismini vererek, bu ürünü Vazelin Petrol Jeli ismi ile piyasada satışa sunuyor.
Daha sonraki süreçte pek çok kozmetik markanın cilt bakım maskelerinde de kullanılmaya başlayan vazelin, günümüzde yalnızca cilt bakımında değil, el ve ayak bakımı, saç bakımı gibi pek çok alanda da tercih edilen bir ürün olmayı başarıyor.
Vazelinin temel görevinin ise kuru cildi nemlendirmek, cilt yaralarının iyileşme süresini kısaltmak ve cilde bakım yapmak olduğunu ifade edebiliriz.
Vazelinin birden çok faydası bulunmakla birlikte bu ürünü kullanmanın faydalarının ürünü hangi amaçla kullandığınıza göre değişiklik gösterdiğini ifade edebiliriz.
Vazelinin en önemli faydalarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yalnızca cildimizi değil saçlarımızı da besleyen vazelin, kirpiklerimize sürüldüğünde ise kirpiklerimizin ciddi anlamda uzamasını sağlıyor.
Kirpiklerinizin kısalığından şikayetçiyseniz ve daha uzun ve hacimli kirpiklere sahip olmanın hayalini kuruyorsanız, geceleri yatmadan önce kirpiklerinize az bir miktar vazelin sürebilirsiniz.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan vazelin, özellikle kuru bir cilt yapısına sahip olan kişiler tarafından kullanıldığında kuru cildi nemlendiriyor.
Çatlamış ve kurumuş dirsekleri, elleri, parmakları, ayakları yumuşatan vazelin, ciltteki pullanma ve kurumanın da önüne geçiyor.
Kısacası soğuk hava, rüzgar, genetik faktörler vb. farklı etmenler yüzünden kuru ve çatlamış bir cilt yapınız bulunuyorsa cildinizi derinlemesine nemlendirebilmek adına düzenli olarak vazelin kullanabilirsiniz.
İnce ve seyrelmiş saçlara sürüldüğünde saçları güçlendiren vazelin, aynı zamanda saçlara hacim katıyor. Sağlıksız görünen, yıpranmış ve kuru saçları da canlandıran bu ürün, saçlarınızın eskisine nazaran kat ve kat daha sağlıklı ve canlı görünmesine aracılık ediyor.
Kuru ve yıpranmış saçlarınızdan şikayetçiyseniz, saçlarınıza her duş sonrasında vazelin sürebilir, saçlarınızın nemlenmesini sağlayabilir ve saçlarınızdaki yıpranmayı durdurabilirsiniz.
Tam anlamıyla doğal bir makyaj temizleyici olan vazelin, ciltte bulunan makyaj ve kalıntıları derinlemesine temizliyor. Böylelikle makyaj kalıntılarının cildinize zarar vermesinin önüne geçiyor.
Ancak aşırı yağlı bir cilt yapınız mevcutsa makyaj temizleyici olarak vazelini düzenli bir şekilde kullanmanızı pek de tavsiye etmiyoruz.
Cilt hücrelerini yenileyen, yani cildi ölü hücrelerden arındıran vazelin, deniz tuzuyla birlikte karıştırılarak cilde uygulandığında ciltteki kirleri ve toksinleri cildimizden uzaklaştırıyor.
Vazelin ve deniz tuzunu karıştırarak elde edebileceğiniz bu peelingi haftada bir ya da iki kez cildinize uyguladığınız takdirde cildinizdeki siyah nokta, sivilce ve aknelerden kurtulabilmeniz mümkün.
Yalnızca kirpikleri değil kaşları da gürleştiren vazelin, özellikle seyrek bir kaş yapısı bulunan bayanların en büyük kurtarıcı ürünleri arasında bulunuyor.
Kaşlara sürüldüğünde yeni kaşların çıkmasını teşvik eden vazelin, daha şekilli ve hacimli kaşlara sahip olabilmenize de olanak tanıyor.
Pek çok dudak kreminin ve dudak balsamının etkin maddeleri arasında bulunan vazelin, çatlamış, tahriş olmuş ve kurumuş dudakları nemlendirerek, dudaklarınızın daha hoş görünmesine imkan tanıyor.
Saçta yer alan bit ve sirkelerle de mücadele eden vazelin, bileşenlerinde yer alan maddeler sayesinde bit ve sirkeleri yok ediyor.
Çocuğunuzun saçlarına yerleşen bit ve sirkelerden kurtulmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey ise onun saçlarına ve saç diplerine yeterli miktarda vazelin sürmek ve bir saat boyunca beklemek. Ardından bit tarağı ile çocuğunuzun saçlarını kökten uca taramanız gerekiyor.
Çocuğunuzun saçlarındaki bit ve sirkelerden tamamen kurtulana dek, vazelin kullanımını sürdürebilirsiniz.
Topuklardaki sertleşme ve nasır oluşumu için de birebir olan vazelin, kısa bir sürede etkilerini göstermeye başlayarak, topuk çatlaklarını ve nasırlaşmayı yumuşatarak, tedavi ediyor.
El ve ayak bakımı denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden biri olan vazelin, tırnaklara, tırnak çevresine ve tırnak altındaki deriye sürüldüğünde tırnağa ve tırnak çevresine bakım yapıyor. Aynı zamanda tırnakları güçlendirerek, kolaylıkla kırılmalarının önüne geçiyor.
Terlemenin doğal sonuçlarından biri olan pişiği önlemede de son derece başarılı olan vazelin, birbirine sürtünerek, tahriş olan cildi iyileştiriyor.
Özellikle kıvırcık ve dalgalı saçlara sahip bayanların ortak problemleri arasında kabul edilen saç dolanmalarını ve saç kırılmalarını da önleyen vazelin, saçlara sürüldüğünde saçların daha kolay bir şekilde açılmasını ve taranmasını sağlıyor.
Ancak saçlarınızda yağlı bir görünüme sebebiyet vermemek adına vazelini az bir miktarda saç uçlarına olacak şekilde sürmeli ve aşırı kullanımdan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
UYARI: Vazelini yüz bakımında kullanmayı planlıyorsanız, katı vazelini direk yüzünüze sürmeniz, gözeneklerinizin tıkanmasına yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına öncelikle vazelini benmari usulü ısıtmalı, vazelin iyice eridikten sonra yüzünüze sürmelisiniz.
Vazelin nedir ve vazelinin faydaları hakkında bilgi verdikten sonra sizlere vazelinin kullanım alanları hakkında bilgi vermek istiyorum.
İnternette vazelin satışı gerçekleştiren sitelerdeki vazelin kullanıcı yorumlarına baktığınızda vazelin kullanımından oldukça hoşnut olan müşteri yorumlarına rastlayabiliyorsunuz.
Ancak kullanıcı memnuniyetinin kişinin cilt tipine ve vazelinin hangi marka tarafından satışa sunulduğuna göre değiştiğini ifade edebiliriz.
Vazelinin sizde işe yarayıp yaramadığını ise ancak gerçek bir kullanıcı deneyimi sonrasında anlayabilirsiniz.
Piyasada 5 TL gibi uygun rakamlara vazelin bulabileceğiniz gibi 20 TL civarında satışa sunulan ürünler bulabileceğinizi de söyleyebiliriz.
Vazelin fiyatı üzerinde ise vazelinin markasının ve içeriğindeki diğer ürünlerin belirleyici olduğunun altını çizmek istiyoruz.
Piyasada tamamen ham olarak satışa sunulan vazelin fiyatlarının ise neredeyse 2000 TL gibi bir fiyatla satışa sunulduğunu hatırlatmak istiyoruz.
Vazelin kullanımında doz aşımına kaçmanız, birtakım yan etkilere yol açabilir. Özellikle vazelinde bulunan etkin maddelere karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişilerin yan etkilerle karşılaşma riskleri daha yüksektir.
Vazelin kullanımının neden olabileceği yan etkileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yukarıdaki yan etkilerle karşılaşmamak adına vazelini sadece bu ürüne ihtiyaç duyduğunuz anlarda yani haftada birkaç seferi kaçmayacak şekilde kullanmanızı öneriyoruz.
Vazelin Hakkında Tüm Sorular
Vazelin hakkında merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.
Vazelin ayak ağrısına iyi gelir mi
Ayaklara ve bacaklara vazelin sürmek ayakların rahatlamasını ve ağrısının hafiflemesini sağlamaktadır.
Vazelin biti öldürür mü
Bitleri öldürdüğü ve yok ettiği bilinmektedir. Saça sürüldüğünde bitleri öldürücü etkisi vardır.
Vazelin cilde iyi gelir mi
Özellikle kışın çatlayan, kuruyan ve nem kaybeden cilde iyi gelmektedir. Cildin kurumasını önler.
Vazelin tüylenme yapar mı
Vazelin uzun süre kullanmak kıl köklerini beslediği için çok az miktarda tüylenmeye neden olmaktadır.
Vazelin cildi beyazlatır mı
Vazelini uzun süre düzenli olarak kullanmak cilt renk tonunda açılma sağlar.
Vazelin çatlaklara iyi gelir mi
Özellikle ayak ve topuk çatlaklarına vazelin sürmek çok faydalıdır. Topuk çatlaklarına düzenli kullanıldığında iyi gelmektedir.
Vazelin cilt lekelerine iyi gelir mi
Cilt lekeleri üzerinde etkisi kanıtlanmamıştır.
Vazelin dudak çatlamasına iyi gelir mi
Rüzgardan ve soğuktan çatlayan dudaklara vazelin sürmek etkili bir yöntemdir. Dudak çatlamasına iyi gelir.
Vazelin göğüs büyütür mü
Vazelin göğüs büyütür mü, vazelin meme büyütür mü sorusunu göğüslerini büyütmek isteyenler tarafından çok sık sorulmaktadır. Göğüslere vazelin sürmek göğüslerin büyümesini sağlar. Düzenli olarak bütün göğüse vazelin sürülür ve ortalama 15 dakika kadar masaj yapılır.
Vazelin kaş uzatır mı
Kaşlara bakım yapmak ve uzatmak için vazelini kaşlara sürebilirsiniz.
Vazelin kirpik uzatma
Vazelini kirpik fırçasına sürüp kirpikleri düzenli olarak fırçalayın kısa zamanda etkili sonuç alabilirsiniz.
Vazelin makata sürülür mü
Makat çatlağı diğer adı ile anal fissür olan bölgeye vazelin ince tabaka halinde sürebilirsiniz.
Vazelin sivilceyi geçirir mi
Tam aksine yağlı bir yapıda olduğu için sivilceye neden olabilir. Yağlı cilt tipine sahip olanlar dikkatli kullanmaları gerekmektedir.
Vazelin vajina bölgesine sürülür mü
Hassas bir yapıda olan vajina bölgesine asla vazelin yada başka bir kimyasal kozmetik ürün sürmeyin.
Vazelin tırnaklara iyi gelir mi
Tırnaklara bakım yapmak ve parlatmak için vazelin kullanabilirsiniz.
Vazelin yüze sürülür mü
Vazelini yüzünüze sürebilirsiniz, ama fazla sürmemeye ve gözeneklerin tıkanmasına dikkat etmelisiniz.