Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir?

Üzüm çekirdeği yağı (üzüm yağı da denilmektedir) üzüm çekirdeğinden preslenerek elde edilmektedir. Bu nedenle şarap yapımında bu yağdan bol miktarda üretilebilir

Üzüm çekirdeği yağı nasıl yapılır?”sorusunun cevabışu şekilde cevaplanabilmektedir: Üzüm çekirdeği yağı, şarap yapımının bir yan ürünüdür. Üzüm, üzümleri ile şarap yapıldıktan sonra üzüm çekirdeği arta kalan üründür. Üzüm çekirdeği yağı bu üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Üzüm çekirdeği yağı doğal güzellik ürünü olarak da kullanılır. Ayrıca bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif olarak pazarlanmaktadır.

Üzüm çekirdeği yağı, aromataz inhibitörleri olarak hareket eden yüksek düzeyde prosiyanidin dimerleri şeklinden adlandırılan bileşikleri içerir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları

Üzüm çekirdeği yağı faydaları hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında herhangi bir açıklama olmaması sebebi ile üzüm çekirdeği yağının faydalarındanbahsetmek mümkün değildir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağı, yaklaşık 216 °C’lik sıcaklıklarda yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir. Temiz, hafif tadı ve yüksek doymamış yağ içeriği sayesinde, salata sosları, mayonezler, sarımsak, biberiye veya diğer ot ya da baharatların yağ infüzyonları için  kullanılabilir. Ayrıca fırınlanmış ürünlerde krep ve wafflelarda yaygın olarak kullanılır. Bu ürünlerin lezzetini korumak için üzerlerine kuru üzüm de serpiştirilebilir.

Soğuk pres üzüm çekirdeği yağı, özellikle kozmetik alanı için kullanılmaktadır. Aslında, bu yağ içeriğini mağaza raflarında, güneş kremi, nemlendirici krem ve güzellikle ilgili diğer birçok şeyi içeren ürünlerde ek bir malzeme olarak görebilirsiniz.

Üzüm çekirdeği ekstresi özellikle linoleik asit ve tokoferoller için yağ bileşimi çeşitliliğini göstermektedir. Üzüm çekirdeği proantosiyanidinler gibi polifenoller içermesine rağmen, üzüm çekirdeği yağı bu bileşiklerden az miktarlarlarda içermektedir.

Bu yağın kozmetik ve mutfak uygulamaları dahil olmak üzere iki temel kullanım alanı vardır. Bir yiyecek olarak satın alırken, ürün üzerinde gıda çekirdeği olarak yazdığından emin olmak gerekmektedir. Bu mutfakta kullanıma uygun olduğunu gösteren işarettir. Bunu bir yiyecek olarak kullanmanın birçok yolu vardır. Üzüm çekirdeği yağı çok yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle diğer lezzetlerin önüne geçmeden yiyecekleri kızartmak için iyi bir seçimdir. Ayrıca soslarda da kullanılabilmektedir.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?