Sağlıklı bir yetişkinde PLT değerinin her mikro litre kanda 150.000 – 400.000 arasında olması gerekir. Kişinin kan testinde trombositlerin bu değerler arasında ölçülmesi trombosit oranının sağlıklı olduğunu gösterir. Fakat kan değerleri için “normal” kabul edilen aralık kişiden kişiye ya da ölçümün yapıldığı zamana göre değişiklik göstermekte, trombosit değeri de kişiler arasında farklı olabilmektedir. Ancak her koşulda PLT değerinin 150 binden az, 400 binden fazla çıkması bir sorun olduğuna işaret edebilir.
Kişiye yapılan kan testinde PLT değerinin 150.000’den daha az çıkması durumunda düşük trombositten bahsedilir. Trombositopeni hastalığı olarak adlandırılan düşük trombosit, kişinin sağlığı için tehlikelidir. Eğer ölçülen değer 50.000’in altında ise kişi için hayati bir risk söz konusudur. Zira PLT değerinin çok düşük olması, yani 50.000’in altında olması kanın pıhtılaşmasının zor olduğunu, hatta kimi zaman kanın hiç pıhtılaşmadığını gösterir. Bu tür vakalarda eğer herhangi bir kanama sorunu yaşanırsa hayati bir risk ortaya çıkar. Bu bakımdan herkesin PLT düşüklüğü belirtilerinden haberdar olması ve bu tür şikayetler yaşadığında acilen doktora gitmesi önemlidir.
Kandaki trombositlerin normalden daha az sayıda olması; trombositlerin zamansız bir şekilde yıkıma uğraması, trombosit üretiminin yavaşlaması veya kan hacminin artması gibi sebeplere bağlı olarak gelişir. Bu tür sorunlar da aşağıdaki faktörlerden dolayı ortaya çıkar:
Düşük PLT sorununda öncelikle bu soruna yol açan sebepler ortadan kaldırılmaya çalışılmalı, soruna yol açan etkenler bulunmalıdır. Bu bağlamda düşük PLT yaşayan kişinin küçük de olsa kanamalı sorunlar yaşaması engellenmelidir. Düşük PLT, kanın pıhtılaşmasını engellediği için kanamaların artmasına, başlayan kanamanın durdurulamamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple de bu kişiler kanamaya yol açabilecek gündelik aktivitelerden uzak duracak gerekli önlemleri almalıdır. Düşük PLT sorunu yaşayan kişiler tuvalete gittiğinde ıkınmamalı, burnunu sümkürmemeli ve olası bir yaralanmayı önlemek için çıplak ayakla dolaşmamalıdır. Bunlarla birlikte düşük PLT yaşayan kişilerde;
Yukarıda sayılan önlemlerin dışında tedavi amaçlı olarak düşük PLT sorunu yaşayan kişiye, acil bir durumda kan plazması nakli yapılabilir. Ayrıca sadece PLT sayısını yükseltme amaçlı kullanılabilecek her hangi bir ilaç olmamakla birlikte, bazı durumlarda vücuttaki PLT yıkımını azaltmak için steroit içeren prednizon gibi ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında kişinin dalağının alınması ameliyatı olan Splenektomi işlemi yapılabilir. Ancak bu cerrahi girişim, diğer tüm tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır. Ameliyat sayesinde trombositlerin daha az yıkıma uğraması sağlanarak sayıları artırılmaya çalışılır.