Kürek Kemiği Ağrısı

Kürek Kemiği Ağrısı

Kürek kemiği ağrısı ya da kürek kemikleri civarında ağrı hemen herkesin zaman zaman tecrübe ettiği bir sorundur. Kürek kemikleri arasında veya çevresinde keskin acı, künt ağrı, sızlama, rahatsızlık hissi gibi şikayetler olabilir. Çoğunlukla bu belirtiler kas kaynaklı geçici sorunlardan köken alsa da bazen daha ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Nedeni anlamak her zaman kolay olmayabilir.

Kürek kemiğine tıbbi terminolojide skapula denilir. Sırtımızda bulunan üçgen şekilli bu kemik omuz hareketleri için destek fonksiyonu görür.

Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?

En sık nedeni kas ve tendon gerilme veya yaralanmasıdır. Duruş bozukluğu, uzun süre bilgisayar başında çalışma, alışık olunmayan pozisyonda uyuma, ağır yük kaldırma, yoğun veya yanlış teknikle egzersiz yapma gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Kürek kemiği etrafında ağrı pek çok başka nedenle ilişkili olabilir. Omurga kireçlenmesi (dejeneratif disk hastalığı), boyun fıtığı, skollyoz , omurilik kanalı daralması (spinal stenoz),fibromiyalji, miyofasi ağrı sendromu gibi sorunlar bulunabilir.

Zona enfeksiyonu sırtta ağrı, sancı, yanma gibi şikayetlere yol açabilir. Bu durumda sırtta zona virüsünün etkilediği sinir boyunca şerit gibi kızarıklık, kabarcıklı döküntü olabilir.

Bazen iç organlardaki hastalıklar da kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilir. Mide asidi reflüsü, safra taşı, safra kesesi iltihabı, çeşitli kanser türleri kürek kemiği ağrısı yapabilir. Akciğer kanseri, karaciğer kanseri, yemek borusu kanseri, kemikleri tutan kanserler, bağ dokusu tümörleri özellikle ağrı hareketle ilişkisiz, sürekli devam eden, gittikçe şiddetlenen, gece uykudan uyandıran tarzda ise şüphelenilmelidir.

Ani olarak başlayan kürek kemiği ağrısı bazen kalp krizi belirtisi olabilir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler eşlik ediyorsa bu olasılık gözden geçirilmelidir. Kalp krizi olasılığında hemen acil servise başvurulması gerekir.

Karaciğer ve safra sorunları sağ kürek kemiği ağrısına yol açabilir. Kalp sorunları ise sol kürek kemiğine doğru hissedilebilir. Pankreas iltihabı (pankreatit) de sol omuza yayılan ağrı yapabilir.

Sırtın üst orta kesiminde ani başlayan keskin şiddetli ağrı kalpten çıkan en büyük damar olan aorttaki yırtılma veya ayrışmanın belirtisi olabilir. Çok sık gözlenmeyen bu durumun tanısı zor olabilir. Aort damarında yırtılma acil müdahale gerektiren bir tıbbi sorundur.

Sırt veya kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilen diğer bir ciddi sorun akciğere pıhtı atmasıdır (pulmoner emboli). Uzun süre hareketsiz kalma ya da başka bir nedenle ilişkili olarak bacak damarlarında pıhtı oluşabilir; bu pıhtı yerinden koparak akciğere kadar gidebilir. Kişide ani şiddetli sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler oluşabilir. Acil bir sorundur.

Kürek Kemiği Ağrısında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Ağrı şiddetli ise, hafiflemiyorsa, daha önce hiç hissetmediğiniz tarzda bir ağrı ise doktora başvurmanız gerekebilir. Kürek kemiğinde hissedilen ağrı çoğu kez ciddi bir sorun olmasa da sizi rahatsız etmesi halinde kontrol ettirmenizde yarar vardır.

Ağrıya eşlik eden bazı belirtiler ciddi, hayati risk oluşturan bir sorunu işaret edebilir. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı terleme, bacaklarda ağrı şişlik kızarıklık, öksürükle kan gelmesi, ateş, çarpıntı, kol ya da bacakta kuvvet kaybı, görme kaybı, konuşmanın bozulması tıbbi acil bir sorun olduğunu gösterebilir.

Tanı

Doktorunuz önce şikayetlerinizi dinler. Ağrının başlama zamanı ve şekli, hareketle ve gece gündüzle ilişkisi, ağrıyı arttıran ve azaltan etkenler, eşlik eden diğer belirtiler gibi konuları sorgular. Ardından muayene eder. Ağrılı bölgede hassasiyet eklem hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, kuvvet ve duyu muayenesi yapar. Duruma göre akciğer, kalp ve karın muayenesi gerekebilir. Sonuçta bir ön tanı oluşur. Ön tanıyı doğrulamak ve olası diğer nedenleri dışlamak açısından kan tetkiki, EKG, Röntgen filmi, ultrason gibi tetkikler gerekebilir.

Kürek Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Eğer yukarıda bahsettiğimiz ek belirtiler yoksa sorun büyük ihtimalle kas veya bağ dokusu kaynaklıdır. Bu durumda germe egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, aşırı zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak, duruşu düzeltmek, sıcak veya soğuk uygulama, masaj gibi yöntemler ağrıyı geçirebilir. Kas ağrılarının tekrarlama riskini azaltmak açısından düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi faktörlere dikkat edilmelidir.Ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlar kısa süreler için reçete edilebilir. Miyofasiyal tetik nokta nedenli ağrılarda  kuru iğneleme etkili bir tedavi yöntemidir.  TENS, ultrason terapisi gibi fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN