Kulakta Dolgunluk  – İşitme Azlığı… Östaki Kanalı Ve Hastalıkları

Kulakta Dolgunluk – İşitme Azlığı… Östaki Kanalı Ve Hastalıkları

Orta Kulağın Havalanmasın da ki Baş Rol Olan Östaki Kanalının Anatomik Yeri  Nerededir ve Görevleri Nelerdir

Östaki borusu burun boşluğunun arka kısmında bulunur ve geniz bölgesi ile orta kulak arasında bağlantı sağlayan bir kanaldır. Östaki  kanalı orta kulağın havalanmasını sağlarken aynı zamanda orta kulaktaki salgıların genize akması için de bir yol oluşturur. Dış ortamda oluşan basınç değişikliklerine orta kulak basıncının da uyum göstermesini sağlar. Östaki borusu yaklaşık 3,5-4 cm uzunluğundadır. Erişkinlerde oluşturduğu dirseğin aksine çocuklarda daha düz yapı oluşturur ve bu nedenle çocuklarda burundan ve genizden orta kulağa bakteri geçişi ve dolayısı ile orta kulak iltihabı daha kolay oluşur.

Östaki Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Oluşur?

Kanalın işlevsel çalışmasını, bulunduğu yer nedeni ile, engelleyen en önemli hastalıklar geniz bölgesinde kilerdir. Östaki kanalının çalışmasını alerji, büyümüş ve iltihaplanmış geniz eti, sinüzit, burun boşluğu iltihapları ve burun eti büyümeleri, geniz bölgesi oluşan tümörleri ve uçak yolculukları veya dalma benzeri durumlarda daha sıklıkla karşılaştığımız dış ortam basıncındaki ani değişiklikler kötü etkiler. Yukarıda sıralanan tablolarda orta kulak yeterince havalanamaz; içeride negatif basınç yani vakum etkisi oluşur ve kulak zarında içe çöküş ve orta kulakta sıvı birikimine yol açar.

Östaki Kanalı Tıkanıklığında Hangi Şikayetler Oluşur?

Östaki kanalının kısmi çalıştığı ve tıkanıklığın az olduğu durumlarda hasta genellikle sadece kulakta hafif bir basınç ve dolgunluk hisseder. Fakat daha ileri östaki kanal fonksiyon bozukluğunda dolgunluk ve basınç hissine işitme kaybı, ağrı, baş dönmesi ve çınlama eklenebilir.

Östaki Kanalı Tıkanıklığının Tanısı Nasıl Konur?

Tanının konması genellikle hastanın hikayesi ve fizik muayene ile başlar. Yapılan muayenede kulak zarında çökme veya  kızarıklık tespit edilir. Burun içinde akıntı, iltihap ya da allerjik bulgular görülür. Geniz bölgesinin muayenesinde iltihap, geniz akıntısı, tümör gibi östaki kanalını tıkayan hastalıklar gözlenebilir. Fizik muayenenin yeterli olmadığı durumlarda bazı tetkikleri eklemek gerekebilir. Kulakla ilgili olarak işitme testi ve basınç ölçümü yapılabilir. Ayrıca geniz bölgesi ile ilgili olarak bazen bilgisayarlı tomografi ya da MR çekilmesi gerekebilir. Allerji düşünüldüğünde allerji testlerine ihtiyaç duyulabilir.

Östaki Kanalı Tıkanıklığının Tedavisi Hangi Metodlarla Sağlanır?

Östaki kanalı tıkanıklığının tedavisinde orta kulaktaki problemin düzeltilmesi ve geniz bölgesinde tıkanıklık yapan hastalığın tedavi edilmesi aşamaları uygulanır.

  • Orta kulaktaki problemin düzeltilmesi için ilaçlar genellikle yeterlidir; hatta yeni oluşmuş bir iltihaba ya da basınç değişikliğine bağlı bir tıkanıklık ise ilaçsız bile düzelebilir. Bu durumda sıklıkla antihistaminik denilen ve allerjiye yönelik ilaçlarla, dekonjestan denilen ve burun ve geniz bölgesini genişleten ilaçlar kullanılır. İltihap söz konusuysa antibiyotik gerekebilir. İlaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda kulak zarının çizilerek orta kulaktaki sıvının boşaltılması ve kulak zarına tüp takılması ameliyatları yapılabilir. Bu tüp orta kulağın havalanmasını sağlar.
  • Geniz bölgesinin tedavisi çocuklarda, daha sık görüldüğü için geniz eti büyümesi ve sık iltihaplanması durumunda bunun alınması şeklindedir. Geniz bölgesinde  allerji ya da enfeksiyon varsa tedavisi ilaçlarla yapılır. Sinüzit ya da burun eti büyümesine bağlı bir tıkanıklık mevcutsa, şiddetine göre ilaç tedavisi uygulanır fakat  sonuç alınmadığı durumlarda cerrahi tedavi tercih idilir. Bu bölgede oluşan tümörler genellikle ışın tedavisi ve bazen ameliyatla tedavi edilirler.
Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN