Corona virüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı son günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi bir kez daha gündeme geldi. Peki bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi vitaminleri almalıyız?
Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidan. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.
A vitamini serbest radikallerle savaşan, cilt ve göz sağlığını destekleyen, kanserli hücrelerde DNA mutasyonlarını bloke ederek kanserle savaşan ve yaşlanmayı geciktiren antioksidan bir vitamindir.
E vitamininin en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini zenginidir.
Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük ihtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadın için 800 mcg‘dir.
Erişkinler için günlük ihtiyaç miktarı 8-10 mg / gündür.
Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, insan vücudunun her hücresinde mevcut olan suda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini, sekiz B vitamini çeşidinden en büyüğüdür.
Tüm dünyada B12 eksikliğinin önde gelen besin eksikliklerinden biri olduğu düşünülmektedir.
B12 Vitamini ruh halimize, enerji seviyemize, hafızaya, kalbe, cilde, saçımıza, sindirimimize ve daha pek çok şeye yarar sağlar. Aynı zamanda böbreküstü bezi yetersizliğinde, enzim üretiminde, DNA sentezi ve hormonal dengeyi içeren çoklu metabolik fonksiyonların oluşumunda, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin korunmasında gerekli bir vitamindir.
Günlük alınması gereken B12 miktarının yetişkinler için günde 2-3 mikrogram/mcg ile 4-7 mikrogram/mcg arasında olması öneriliyor. Gebeler ve emzirenlerde ihtiyaç miktarı artmaktadır.
C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
Eksikliği bağışıklık sistemi, diş eti iltihabı ve kolay morarma gibi belirtilere neden olabilir. Tersine, yeterince almak hastalık ve enfeksiyondan korunmada, demir emilimini arttırmada ve hatta gut gibi ağrılı durumların riskini azaltmada yardımcı olabilir.
Vitamin C’nin günlük alınması gerekli miktar yetişkinler için günde 50-75 mg‘dır.
D vitamini sağlıklı kemik yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonun ve insülin direncinin önlenmesine yardımcı olur, anti-kanser özelliklerine sahip olabilir.
Erişkinlerde D vitamini alımı için güvenli üst sınır günde 4000, ilk yaşlarda ise 1000-1500 ünite civarındadır.
Kemik ve kalp sağlığında önemli bir rol oynayan yağda çözünen önemli bir vitamindir. Kemik mineralizasyonu ve kanın pıhtılaşmasında rol oynayan ana vitaminlerden biridir, ayrıca beyin fonksiyonlarının korunmasına, sağlıklı bir metabolizmaya ve kansere karşı korunmada yardımcı olur.
Erişkinler için günlük ihtiyaç dozu 65-80 mcg’dir.