Kafeinli gıdalar ve içecekler tüketildiğinde beyin uyarılmaktadır. Kafeinin bağırsakları çalıştırıcı özelliğinden dolayı çok kısa sürede lavabo ihtiyacı hissedilir. Özellikle de sabah uyandığınızda kahve içerseniz birkaç dakika sonra kendinizi lavaboda bulabilirsiniz. Bağırsakları canlandıran ve ishal etkisi oluşturan kahve türleri mideyi rahatlatacaktır.
Kükürt maddesi içeren sarımsak ve soğanda çözünmez lifler bulunmaktadır. Bu iki besinde midedeki gazları özgür hale getiren maddeler de yer almaktadır. Mide tarafından sindirimi zor gerçekleştirileceği için soğan ve sarımsak kısa süre içinde ishal etkisi oluşturmaktadır.
Acı biberde kapsaisin maddesi bulunuyor. Mideyi uyaran kapsaisin maddesi, bağırsaklara da hareketlilik katmaktadır. Yemeklerde kullanılan acı biber yemekler sindirildikten sonra ishal oluşturabilir. Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir. Midedeki yanma hissiyle beraber metabolizmayı canlandırıp ishali oluşturur.
Süt pek çok kişide ishali meydana getirebilir. Bunun nedeni ise süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz olacaktır. İnce bağırsak laktozu sindirmek için harekete geçer ve laktozu parçalamaya çalışır. Eğer vücut tarafından parçalanamaz ise; bir an önce atılmaya çalışır. Sütteki laktozu sindiremeyen kişilerde çok kısa sürede ishal meydana gelir.
Brokoli, maydanoz, lahana, salatalık ve diğer yeşil sebzeler antioksidan maddeler içermektedir. Bu besinler tüketildiğinde bağırsaklar rahatlayıp vücuttaki fazla olan gıdaları maddeleri atacaktır. Metabolizmaya olan etkisinden dolayı ishal etkisi meydana getiren yeşil sebzeler kabızlık problemini de ortadan kaldıracaktır.
Patates kızartması gibi kızartılıp tüketilen besinler çok yağlı olduğu için bağırsakları olumsuz etkileyebilir. Yağda pişmiş tüm kızartmalar ishal etkisi oluşturacaktır. Bu nedenle özellikle de sıcak yaz günlerinde bağırsakları daha fazla bozmamak için kızartmadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir. Yemeklerde tüketildiğinde bu bilgiyi hatırlamakta fayda olacaktır. Bu acı baharatlar sindirme esnasında mideyi yakarak tahriş edeceği için ardından bol su tüketmek iyi olacaktır.
Besin değeri oldukça düşük ve zararlı olan fast food yiyecekler vücut tarafından zor şekilde sindirilmektedir. Doymuş yağları içerdiklerinden dolayı hamburger ve kızartma türleri, tüketildiğinde hemen vücut tarafından atılmaktadır. Genellikle bu tür gıdaları yedikten sonra ishal etkisi meydana gelir. Yerken bir defa daha düşünmekte fayda olacaktır.
Yaz mevsimi meyvelerinden olan karpuz ve kavun vücudun su ihtiyacını da karşılamaktadır. Lif içerdiklerinden dolayı bağırsakları uyarıp vücuttaki fazla olan maddeleri dışarı atmak için harekete geçerler. Antioksidan etkiye de sahip oldukları için ishal etkisi oluşturması oldukça doğaldır. Yaz günlerinde karpuz ve kavunu ölçülü şekilde tüketmeniz iyi olacaktır. Aksi halde günün yarısı lavaboda geçebilir!
Alkol zararlı içeceklerden biri olarak karşınıza çıkar. Alkol tükettiğinizde kalın bağırsakların su emilimini engellemiş olursunuz. Böylece dışkı da yumuşar. Midenin de çok yüksek miktarda asitlenmesine ve mide yanmasına neden olur. Bu etkilerin sonucunda ise ishal oluşumu gözlemlenir.