Zaman zaman hepimizin başına gelen şişkinlik hali özellikle sıcak havalarda vücutta su ve tuz tutulumunun artmasına bağlı olarak daha çok hissedilir. Birçok kişi tarafından ödem oluşumu pek fazla önemsenme de bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle tedavisi ve takibinin mutlaka yapılması gerekir.
Ödemin en basit tanımı vücudun belirli bölgelerinde görülen şişliklerdir. Daha geniş tanımı ise vücutta dokularda, hücrelerde ve hücreler arası mesafelerde normalde olması gereken sıvı miktarından daha fazla sıvı bulunmasıdır. Vücudumuz yaklaşık olarak %65 ile %70 oranında su miktarına sahiptir. Hücre içinde yer alan sıvılar hücre dışına çıktığında doku aralarında ve cilt altında sıvı birikmesi oluşur.Gözle görülen bir şişlik durumunda vücutta yaklaşık olarak 3 litrelik bir sıvı tutulumu vardır.
Ödem genel olarak bilek, kol, el, bacak ve ayak gibi bedenin eklem bölgelerinde görülür. Bunlara ek olarak kalp zarı, akciğer, karın boşluğu, beyin omurilik mesafesi, hücreler arası mesafe, kan damarları gibi vücudun iç kısımlarında da görülebilir. Büyük olasılıkla bu şişlikler kilo alımı ile karıştırılır. Sabah ve akşam arasında kilo ölçümündeki ekstrem artışların sebebi genel olarak ödemdir. Vücuttan atılamayan sıvılar eklemlere yerleşerek ani kilo değişimlerine neden olabilir.
Ödemin oluşma nedenleri oldukça fazladır. Hareketsiz bir yaşam sonucu kan dolaşımının yetersizliği ödeme yol açabilir. Uzun süre oturarak çalışmak, eklemlerin hareketsiz kalmasına yol açar ve özellikle ayak ve bileklerde ödem oluşur. İklim değişikliği, aşırı miktarda tuz tüketimi ve soda gibi mineral yoğunluğu fazla olan içeceklerin içilmesi ödeme neden olabilir. Hamilelikte ve regl dönemlerinde yaşanan hormonal değişiklikler vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar ve ödeme neden olabilir.
Ödem basit nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Kalp yetmezliği sonucu ayak bileği ve bacaklarda başlayan sıvı artışı daha sonra kalçalara ve karın içine geçer. Daha da ilerisi akciğerlerde ödem oluşur.
Böbrek hastalıklarında protein kaçağı söz konusu olduğunda ayak bilekleri, yüz, göz kapaklarında ödem oluşabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan siroz hastalığında bacaklarda ve belirgin olarak karında ödem oluşur. Kortizon, bazı kalsiyum kanal bloklayıcılar, östrojen hormon ilaçları ve bazı romatizma ilaçları vücutta ödem oluşmasına neden olur. Varis rahatsızlığında, meme kanseri ameliyatı sonrası, iltihaplı romatizma gibi hastalıklarda da ödem görülebilir.
İbrahim Saraçoğlu – Ödem Atıcı Kür
Ödem Atıcı Bitkisel Kür Yardımıyla Hızlı Zayıflama ve Sıkılaşma
Vücutta biriken ödemi atmak, hızlı zayıflamak ve sıkılaşmak için öncelik verilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Ödem atmayı kolay bir biçimde başarmanın yolu ise, ödem atıcı besinler ile hazırlanan karışımı kullanmaktır…
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan ödem attıran bitkisel kür tarifi:
Ödem Atıcı Kür İçin Malzemeler;
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı maden suyu
Yarım elma
1 tatlı kaşığı zencefil
Yarım limon
1 adet salatalık
Ödem Atıcı Kür Hazırlanışı,
Yukarıda yazmış olduğumuz bütün mutfak robotu yardımıyla çektikten sonra, günde bir kaç defa aç karna tüketin.
Hatırlatma;
Emziren anneler mutlaka bir doktora danışarak kullanmalıdır.
Planladığınız kiloya düşene kadar her gün tüketebilirsiniz.
Karışıma taze, kök yâda toz zencefil katabilirsiniz.
İsteğe göre dereotu yâda taze nane de kullanabilirsiniz.