Hamilelik döneminde değişen hormonal denge dolayısıyla kadının vücudu, normalden farklı bir süreç yaşamaktadır. Özellikle de gebeliğin ilk üç aylık döneminde mide bulantısı, kusma, göz kararması, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler sıklıkla görülmektedir. Bayılma sorunu daha nadir yaşansa da hamilelikte baş dönmesi ve göz kararması neredeyse tüm hamilelerde en az bir kez yaşanmaktadır.
Hamilelik döneminde rahim normalden çok daha fazla büyüdüğü için vücuttaki kanın büyük bir miktarı rahme gider. Bu sebeple beyin de dahil olmak üzere diğer organlara zaman zaman ihtiyaç olduğu kadar kan akışı sağlanamaz. Bu durumda beyin ve diğer organlar ani olarak kan ihtiyacını karşılayamadığından baş dönmesi ve bayılma gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.
Her kadın hamilelikte baş dönmesi, göz kararması ve baygınlık hissi yaşamaktadır. Ancak bu şikayetler kısa sürelidir ve uzanıp dinlenince kendiliğinden geçmektedir. Eğer her gün veya iki günde bir gibi sık aralıklarla baş dönmesi yaşanıyorsa, başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden kesinlikle doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Ayrıca baygınlık hissi ve tam olarak bayılma durumu farklı sorunların işaretidir. Baygınlık hissi kısa süreli ve geçici iken, bayılma durumu tamamen bilinç kaybıdır. Bilinç kaybının yaşandığı bayılma durumunda mutlaka acilen doktora başvurulmalıdır. Zira bu sorun beyin temelli rahatsızlıkların (nörolojik) ya da iç kulak hastalığının işareti olabilmektedir.
Hamileliğiniz ile birlikte vücudunuzda birçok sıkıntı yaşıyor olmanız sizi daha da endişeli biri haline çevirmiş olabilir. Bu dönemde ihtiyacınız olan tek şey sizi anlayan, rahatlatan ve doğru teşhis koyabilen bir doktordur. Hamilelik ve doğum masraflarını düşünmeden, dilediğiniz özel hastanede rahat bir gebelik geçirmek istiyorsanız hamilelik sigortası ile kendinizi güvence altına alabilirsiniz.
Hamilelikte baş dönmesi engellenebilir. Aşağıdaki ipuçlarını baş dönmesini engellemek için kullanabilirsiniz:
Baş dönmesi tehlikeli baygınlıklara yol açabilmektedir. Ani bir düşüş yaşamanız halinde hem bebeğinizin hem de kendinizin can sağlığını tehlikeye atabilirsiniz. Bu nedenle ayaktayken baş dönmesi yaşamanız halinde, çömelmeniz veya oturmanız gerekebilir. Şayet otururken baş dönmesi yaşamışsanız başınızı dizlerinizin arasına almak ve aşağıya doğru eğmek suretiyle baş dönmesini azaltabilirsiniz. Yatma imkanınız varsa ayaklarınızı havaya dikmek de kan dolaşımını düzene sokacağından yararlı olacaktır.
Ayrıca başınız çok dönüyor ve kendinizi bayılacak gibi hissediyorsanız;
Sağlıkla kalın.