Genellikle gebelikte akıntı rengi beyaz, sarı ya da koyu renklidir. Miktarı, görüntüsü ve yapısı farklılık gösterebilir.
Hafif kokulu vajinal akıntı, tıp dilinde lökore olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde bu akıntıda artış olması normal. Hamilelik öncesi zamanlara kıyasla, hamilelikte akıntının artması beklenen bir durum, endişelenme.
Hamilelikte akıntı genellikle gebeliğin ilk 6-8 haftasında başlar. Çünkü bu dönemde vücudundaki hormonların değişiminde ciddi ölçüde farklılık meydana gelir.
Akıntının hamileliğin süresince ve hamilelik sonrasında devam etmesi beklenir.
Doğum sonrasında, lohusalık akıntısı( löşi) denen akıntı oluşur. Başlangıçta koyuyken 3-4 gün sonra rengi açılır ve kahverengimsi bir renge döner. 10 gün kadar sonra da sarımsı bir renk oluşur. Gebelik sonrası akıntı 2 ila 8 hafta kadar sürebilir. Arada pıhtı geldiği de olur. Yani akıntının doğumdan 2 ay kadar sonra bitmesi beklenir.
Hamilelikte farklı renkte akıntılar ne anlama gelir?
Gebelikte kahverengi akıntı, lekelenme şeklindeyse normal. Hamilelikte kahverengi akıntıya kötü koku ve yoğun kıvam eşlik ediyorsa doktora gitmelisin.
Hamileliğin boyunca vajinan rahim ağzını ıslak tutmak ve enfeksiyonlara karşı korumak için daha fazla akıntı üretir. Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da bu nedenle normal. Özellikle gebeliğinin son aylarına doğru bu türde akıntı daha fazla olur. Önemli olan akıntının açık beyaz renkli ve kokusuz olduğundan emin olman.
Hamilelikte yeşil akıntı, genellikle bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Zaman geçirmeden doktora gitmelisin.
Hamilelikte sarı akıntı da yeşil akıntı gibi genelde enfeksiyon durumunda meydana gelir. Çoğu zaman sarı ve yeşil akıntıya kötü koku da eşlik eder.
Hamilelikte lekelenmenin çoğu az miktarda pembe ya da kahverengi akıntı gelmesi ile olur. Bu şekilde akıntılar normal. Genellikle hamileliğin başlarında tutunma veya yerleşme kanamaları olarak değerlendirilir. Dinlenmekle ve bol su içmekle geçer.
Fakat hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gelen pembe akıntı; kabızlık, idrar yolları enfeksiyonu,yalancı doğum sancıları gibi gibi durumların habercisi olabilir. Hem böyle bir durumda hem de pembe akıntı kırmızıya dönüp kanamaya benzediğinde doktoruna mutlaka haber vermelisin.
Kendini yapış yapış hissetmene sebep olmasının dışında hamilelikte akıntının zararı yoktur. Hatta yararlıdır. Hamilelikte akıntı olmasının faydaları şunlar:
Gebelik akıntılarından dolayı kendini rahatsız hissediyorsan sana tavsiyelerimiz şunlar:
Hamilelikte akıntı enfeksiyona dönüşebilir mi? Enfeksiyon nasıl önlenir?
Yukarıda farklı renklere göre hamilelikte akıntıların hangilerini tehlikeli olduğundan bahsettik.Genel olarak gebelikte akıntının enfeksiyondan kaynaklandığını anlamanın yolu kötü koku olup olmadığına bakmak. Akıntının vajinal enfeksiyon belirtisi olduğunu anlaman için dikkat etmen gereken diğer faktörler de şunlar:
Bu enfeksiyonlardan biri, bakteriyal vajinit adlı yaygın bir enfeksiyon türüdür. Pis kokulu gri ve yeşil renkli akıntıya neden olan bir enfeksiyondur. Erken doğum ile ilişkilendirilir.
Sık görülen diğer enfeksiyonlar ise şu şekilde:
Enfeksiyonlar bebeğe zarar vermez ve tedavi edilebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için;
Peki, hamilelikte aşırı akıntı durumunda telaşlanmanı gerektiren bir durum var mı? Eğer aşağıdaki durumları yaşıyorsan, doktora gitmelisin: