Emzirirken Saç Boyatmak

Emzirirken Saç Boyatmak

Hamilelik ve emzirme döneminde saç boyatma konusunda doktorlar arasında değişik görüşler mevcuttur.

Laboratuvar ortamında yapılan klinik çalışmalara göre saç boyasının hamile anne adayına ve bebeğine yüksek derecede zararlar verdiği kanıtlanmamıştır. Ancak saç boyasının hamileler için hiçbir sakıncası yoktur da denilememektedir.

Saç bakımı sadece saç boyatmak gibi algılanmamalıdır. Saç boyatmak kalıcı, geçici ve yarı kalıcı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca saç renginin hangi renkten hangi renge dönüştürüleceği de önemlidir. Örneğin aklaşmış bir saçı sarıya boyamak için sadece sarı boya kullanılması yeterli olurken, kahverengi ya da siyah bir saçı sarıya boyayabilmek için öncelikle saç rengini açıcı kimyasallar (hidrojen peroksit) uygulanması gerekmektedir. Yani hem hamilelikte hem de emzirme döneminde saç bakımı için uygulanan kimyasal madde ( toksin) içerikli boyalar sağlıklı değildir. Etkileyici kokusu ve tene teması, anne adaylarını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Aslında bu konuda ciddi bir araştırma yapıldığı da söylenemez. Boyaların içindeki katkı maddelerinden hareketle sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Zaten bu tip kozmetik ürünlerin takibi de çok zordur. Çünkü piyasaya her gün yeni bir ürün sürülürken bu ürünleri takibe alabilmek de olanaksızdır. Sadece belli markalarda boyanın içeriğinde bulunan maddeler bulundukları miktarları belirtilmekte ve “ önce küçük bir alanda deneyin, alerjiniz yoksa uygulayın “ gibi uyarılarda bulunmaktadır. Hamilelik döneminde saçlarını boyamak isteyen anne adaylarının bu konuda doktoruna danışması ve doktorunun önerilerine göre hareket etmesi gerekmektedir. Boyatmaya karar verdiğinde de bitkisel özlü ve katkısız ( saf kına gibi) olmasına aşırı özen göstermelidir.

Diğer Saç Bakım Ürünlerinin Kullanılmasında Bir Sakınca Var mıdır?
Saç bakımını sadece saç boyamak ile sınırlamak mümkün değildir. Ayrıca, Perma (kalıcı dalga) işlemi uygulanırken de iki farklı solüsyon uygulanmaktadır. İlk solüsyon saçı dalgalı hale getirir ve daha uzun süreli dayanması için ikinci solüsyon uygulanır ve ikinci uygulamada dalga sabitlenir. Bu iki uygulama peş peşe uygulanması sacdaki dalganın uzun süre bozulmamasını sağlarken diğer taraftan da kimyasalların tene temas ettiği alanlarda ten tarafından emilmesi de gerçekleşmektedir. Hem keskin bir koku salar hem de lokal kaşıntılar gibi yan etkilerle sinyaller verir.
Permanın tam aksine dalgalı saçların düzleşmesinde de kimyasal içerikli ürünler kullanıldığı bir gerçektir. Yani Normal saç boyasından permaya, yarı kalıcı boya işleminden saç düzleştirmeye kadar yapılan tüm uygulamalarda kimyasal maddeler bulunmaktadır. Böyle bir durumda ise hamile olan anne adayları ile emziren anneler için de geçerli olarak bu kimyasallar uygulanmamalıdır.

Kalıcı saç boyaları uygulama sırasında aşırı derecede kimyasal bir buhar oluşturur. Oluşan bu buhar ise amonyak içerir. Aslında yarı kalıcı ya da alacalı röfle gibi saç bakım işlemleri kalıcı olan boyama işlemine göre daha az kimyasal içermektedir. Ama bu ifade de yarı kalıcı ya da alacalı röfle zararsızdır anlamına gelmemelidir.

Saç Boyasının Kullanılması Konusunda Neden Farklı Fikirler Vardır?
Saç boyatma işleminde doktorlar arasında uzlaşma konusunda farklı gruplar oluşmaktadır. Bir kısım hekim 3 aydan sonra içeriği bilinen ve fazla kimyasal içermeyen saç boyalarının havadar bir ortamda uygulanmasında bir sakınca olmadığını ve emzirme döneninde de süte geçme olanağının bulunmadığını iddia ederken, bir kısım hekim bunun aksini savunmaktadır. Yani saf kına gibi tamamen bitkisel ve hiç kimyasal içermemesi durumunda 3 aydan sonra sakınca görmediklerini, emzirme döneminde ise saç boyatan annelerin az da olsa sütüne geçtiğini savunmakta ve kesinlikle hem hamilelik, hem de emzirme dönemlerinde kullanmasını sakıncalı bulmaktadır.

Yerli veya ithal saç boyaları ile saç bakım setleri ( perma, saç düzleştirme, röfle gibi)piyasada takip edilemeyecek kadar çok çeşitlilikte ve kontrolsüz satışa sunulmakta olduğundan, laboratuvarlarda uzun takipli incelemelerin yapılmasının mümkün olmadığı bilinmektedir. Sadece belli markalardan birkaç saç boyasının içeriğinde bulunan maddeler ve kimyasalların oranları belirtilmekte ve bir kısım kullanım kılavuzlarında” hamileler kullanmamalıdır” ya da “ hamilelerin kullanmasında sakınca yoktur” bilgisi bulunurken pek çoğunda bu tür uyarılar bulunmamaktadır.

Bitkisel Saç Boyaları Emziren Anneler Ve Hamileler İçin Uygun mudur?
Bitkisel saç boyaları, içinde kimyasal barındırmayan saç boyaları anlamı taşımaktadır. Katkısız kına gibi hem hamilelik döneminde ilk 3 aydan sonra, hem de emzirme döneminde bitkisel boyalar kullanılabilir. Bitkisel saç boyalarında kullanım sırasında amonyak içeren kimyasal buharlaşma olmaz, Aksine saç kuvvetlendirici saç parlatıcı yağlar bulunmaktadır. Bu nedenle de emziren anneler ile hamile anne adaylarının kesinlikle katkısız olduğundan emin oldukları bitkisel saç boyalarını ilk üç aylık hamilelik dönemi dışında kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Kuaförde Çalışan Anne Adaylarının Riskleri Nelerdir?
Hamile anne adayları arasında en fazla riski taşıyan anne adayları kuaförler anne adayları ve kuaförde çalışan anne adaylarıdır diyebiliriz. Çünkü onlar her an kimyasal ürünlerle iç içedir. Kuaförde çalışan anne adaylarının dikkat etmesi gereken konular;

  • Öncelikle mümkün olduğu sürece ilk üç ay kuaför ortamında çalışmamalıdır.
  • Ortam sürekli havalandırılmalı (klima ya da vasistaslar sürekli açık olmalıdır.)
  • Koruyucu kıyafet ve eldiven giyilmelidir,
  • Gerektiğinde maske kullanılmalıdır,
  • Kuaför ortamında yemek, içmek gibi eylemler yapılmamalıdır.

Saçını Boyatan Hamileler Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Kesinlikle ilk 3 aylık hamilelik dönemi bitmiş olmalıdır.
  • Mutlaka toksin içermeyen, amonyaksız saç boyası tercih edilmelidir (saf kına ve diğer bitkisel boyalar gibi)
  • Saç boyasının kullanım talimatı dikkatle okunmalı ve hamileler ile emziren annelere özel kullanılıp, kullanılamayacağına dair bir not olup olmadığı incelenmelidir.
  • Boya yaptırmadan önce alerji testi uygulanmalıdır.
  • Mümkün olduğu kadar seyrek boya yaptırmalı, saçlarını sık sık boyatmamalıdır.
  • Boyatma işlemi kesinlikle havadar bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
  • Mümkünse boyama işlemini kendisi yapmamalıdır.
  • Saç boyasını kesinlikle kaş ve kirpik boyamak için kullanmamalıdır.
  • Kullanma kılavuzunda belirtilen süreden daha uzun bir sürede saçta bekletmemelidir.

Emzirme Döneminde Saç Boyatmak Doğru mudur?
Şayet saç boyası toksin içerikli, amonyaklı bir boya ise kesinlikle hamilelik döneminde olduğu gibi önerilmemektedir. Bebeğini emziren anneler de tıpkı hamile anne adayları gibi kimyasal içerikli saç boyaları kullanmamalıdır. Aksi takdirde boyadaki zararlı maddeler( kimyasallar, zehir ve toksinler) saç derisi vasıtası ile kana ve oradan da anne sütüne geçebilir. Böylelikle bebek, anne sütünü içerek etkilenmesi mümkün olur.

Emziren annelere bu nedenle bitkisel boyalar ya da saf kına önerilmektedir. Kimyasal içermediği yani bitkisel boya olduğu söylenilen boyaların kullanma talimatı okunmadan saçlar boyatılmamalıdır. Ayrıca piyasalarda siyah kına diye satılan kınalara da itibar edilmemelidir. Çünkü kına adı altında kınanın gerçek rengini değiştirebilmek için yine kimyasal boyaların kullanıldığını unutmamak gerekir.

Özellikle saç boyatma işlemi kuaför ortamında yapılıyorsa genelde saç boya karışımı farklı bir ortamda hazırlanıp getirildiğinden kullanılan ilaçların içeriğini bilmeniz gerektiğini, kullanılacak olan boyanın kullanım talimatını önceden kendisine gösterilmesi gerektiği belirtilmelidir. Yani kuaförüne halen bebek emzirdiğini ya da hamile olduğunu söylemesinde yarar vardır. Böylelikle farklı saç renkleri oluşturmak için karıştırılan boyaların birbirleri ile karışması sırasında ki tepkime de önemlidir.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN