Emzirirken hamile kalmak, yeni doğum yapanlar için bile ihtimal dahilinde. Halk arasında “sütün koruması” diye bir tabir olsa da emzirirken hamile kalma olasılığını tamamen göz ardı etmemelisin.
Regl dönemin yavaş yavaş düzene girdiğinde, ovulasyon döneminin yeniden başlamış olması muhtemel. Ancak regl dönemin kısa süreli veya düzensizse, yumurtlama dönemin henüz başlamamış demektir.
Emzirirken hamile kalmanın belirtileri nelerdir?
Emzirirken hamile kalmanın belirtileri nelerdir?
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri, adet döneminde gecikme olması. Ancak emzirirken adet görmeyen kadınlar olduğu için bu durum, pek güvenilir bir kaynak değil.
Genel hamilelik belirtileri arasında olan halsizlik, emziren kadınlarda da yorgunluk ve güçsüzlük olarak kendini gösterebiliyor. Emzirmek zaten strese sokan bir durum olduğu için hamilelik de kendisine eşlik ettiğinde hormonlarda görülen artış halsizliği tetikleyebilir.
Göğüslerde meydana gelen ciddi hassasiyet, hamilelik belirtilerinden bir diğeri.
Uluslararası emzirme kuruluşu La Leche League, hamileyken emzirmenin tamamen güvenli ve sağlıklı olduğunu belirtiyor. Eğer hamileliğinle ilgili herhangi bir sağlık problemin yoksa bebeğini güvenle emzirmeye devam edebilirsin.
Emzirirken hamile kalmak sütü bozar mı?
Op. Dr. Aslı Alay, gebelikle beraber sütün içindeki protein miktarının arttığını ve şeker oranının düştüğünü söylüyor. Bu da sütün tadının değişmesine sebep oluyor. Tadında değişiklik olan süte karşı bebeğin nasıl bir tepki vereceği bilinmez ama hamilelik, sütün yapısında herhangi bir değişikliğe sebep olmuyor.
Gebeliğin 2. ve 3. ayına girildiğinde süt salgılarında azalma olması gayet normal. Uzmanlar anne-bebek sağlığı için bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesini tavsiye ediyorlar.
Bazı kadınların süt oranında azalma olabiliyor, ancak emzirirken hamile kalmanın sütü azalttığını %100 ispatlayan bir araştırma yok.
Hamileyken emzirmek doğru mu?
Hamileyken emzirmenin bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum oluşturmadığını söyledik. Ancak yine de emzirirken hamile kalman durumunda bebeğini emzirmeye devam edip edemeyeceğinin kararını doktorunla birlikte vermelisin. Hamilelik sırasında hormonlarda değişiklik olduğu için gebeliğin doktor kontrolünde olması önemli.
Bazen ikinci bebeğinin de doğumundan sonra miniklerini birlikte emzirmeye devam edebilirsin. İkili emzirme ya da tandem emzirme olarak bilinen bu durum da çokça yaşanan bir şey.
Hamileyken emzirmenin bebeklerde ishal üzerine bilinen bir etkisi yok. Zaman zaman sütün yapısı sebebiyle bebeğinde ishalle karşılaşabilirsin ancak bu durum emzirme döneminde gebelik yaşamayanlar için de geçerli.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, halk arasında yaygın olan, hamile kadının sütünün kalitesinin düştüğü ve bebek için zehirli olabileceği yönündeki inanışın tamamen yanlış olduğunu söylüyor.
Yapılan araştırmalara göre hamileyken emzirmenin düşük yapma, düşük doğum kilosuna neden olma ve erken doğum sebebi olmakla bir ilgisi yok. Eğer gebelik sırasında böyle bir risk söz konusuysa zaten meydana geliyor. Ancak emzirmenin bu durumu tetiklediğini doğrulayan bir şey söz konusu değil.
Uzmanlar bebeklere 2 yaşına gelene kadar anne sütü verilmesini savunuyorlar. Tekrar hamile kalındığı için emzirmenin sonlandırılması, büyük çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaalp, hamileyken emzirmenin bebeğe herhangi bir zararı olmasa da annenin, beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Yetersiz beslenme, hem anne hem de bebeklere büyük zarar veriyor.
Annenin besin değeri yüksek, sağlıklı gıdalarla beslenmesi, kalori alımını belirli ölçülerde artırması, bol su tüketmesi ve bazı durumlarda çinko ve demir takviyeleri kullanması tavsiye ediliyor.
Emzirirken hamile kalmamak için neler yapabilirsin?
Bebeğinle aranda güçlü bir iletişim olmasının gebeliği engelleyebileceğine dair sonuçlar var. Emzirmenin gebeliği engelleyici bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilmesi için 3 koşul gerekli.
Bunlara ek olarak;