Koronavirüs hakkındaki alarm dolayısıyla birçok diyabet hastası ve bu kişilerin bakıcıları engelleyici önlemler almak durumunda kalmıştır. COVID-19 pandemisi son zamanlarda ortaya çıkan bir durumdur ve hala bilmediğimiz çok fazla şey bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu yazımızda, eğer diyabetiniz varsa kendinizi koronavirüse karşı nasıl koruyabileceğinizden bahsedeceğiz.
Şimdiye kadar koronavirüsün nasıl yayıldığı, etki şekli, patofizyolojisi ve daha fazlası hakkında herhangi bir net bilgimiz yok. Ancak, bazı risk grupları bulunmakta, ki bunlardan bazıları yaşlı yetişkinler, bağışıklık sistemleri zayıflamış olan insanlar ve diyabet hastaları da bu risk grubuna dahil.
Koronavirüs (COVID-19) normal şartlar altında ölümcül olmasa da bu gruplar daha ciddi komplikasyonlar yaşayabilir ve bundan dolayı durum daha tehlikeli hale gelebilir. Bu yazımızda spesifik bir grup hakkında konuşmak istiyoruz: diyabet hastaları.
Bundan dolayı önleyici stratejiler hakkında konuşacağız. Ayrıca, beslenme hakkındaki bazı ipuçlarının diyabet hastaları ile ilgilenilirken yardımcı olabileceğinden de bahsedeceğiz.
Diğer herkes gibi diyabet hastaları da koronavirüs yaymayı engellemek için ellerini yıkamalılar. Virüs bazı yüzeylerde yaşayabiliyor olsa da uzmanların söylediğine göre sabun, su ve alkole karşı hassas.
Bundan dolayı sık sık ellerinizi yıkamak önemlidir. Ayrıca, cep telefonları da dahil olmak üzere çok dokunduğunuz objeleri dezenfekte edin. Bunlara ek olarak, en iyisi evinizi terk etmemeniz ve diğer insanlar ile etkileşime girmekten kaçınmanız.
İnsanlardan 2 metre uzakta durmanız konuşurken ortaya çıkan salya damlacıkları yolu ile virüsü yaymanızı engellemek için yeterli olacaktır.
Gıdaların hastalığı yayabildiğini gösteren herhangi bir araştırma yoktur. Ancak, olası risklerden kaçınmak için en iyisi yiyeceklerinizi tamamen pişirmek olacaktır.
Ciddi semptomlarınız yoksa hastaneye gitmeniz iyi bir fikir değildir. Bundan dolayı plan yapmak ve engellemek en iyisidir. Buna ek olarak, elinizde doktorlarınızın telefon numaralarının bulunduğundan da emin olun.
Virüsün kuluçka ve bulaşma süreleri sona erene kadar evde hayatta kalabilmeniz için evinizde yeterince yiyecek olması önemlidir. Ayrıca kan şekerini kontrol etmek için ekipmanlarınız ve bunu kontrol etmeniz için ilaçlarınızın da elinizde olması gerekir.
Eğer diyabeti olan birisi koronavirüs kaparsa glikozu ne kadar sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğini öğrenmek için derhal doktorunuz ile iletişime geçmeniz en iyisidir. Ayrıca, doktorunuz size bunu söylemedikçe ilacınızı almayı bırakmamalısınız.
Ağrı kesicilerin bu hastalığın ilerlemesini karmaşıklaştırdığını düşünen uzmanlar vardır. Ancak, bunun doğru olduğunu kanıtlayan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bundan dolayı kendi kendinize ilaç almamanız en iyisidir. Ayrıca, aşağıda belirteceğimiz, uzmanların verdiği tavsiyeleri de takip etmelisiniz.
Koronavirüs insanların yaşamlarını tehlike altına sokabilecek bir pnömoni ortaya çıkartır. Bundan dolayı, gıdalar enflamasyonu azaltmak için her zaman iyidir. Çalışmalar sarımsak ya da yapraklı yeşil sebzeler gibi belirli gıdaların anti-enflamatuvar özellikleri olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı, eğer diyabetiniz varsa kendinizi koronavirüs karşısında korumak için bu gıdaları tüketmenizi öneririz.
Ek olarak, zerdeçalın akciğer hastalıklarını engellemeye ya da iyileştirmeye yardımcı olabileceğini önermektedir.
Sağlık görevlileri bu hastalık hakkında hala çok fazla şey bilmediğinden dolayı eğer diyabetiniz ya da benzer başka durumlarınız varsa dikkatli olmanız önemlidir. Ayrıca, mümkün olduğunca temiz olun. Bu şekilde hasta olmaktan kaçınabilirsiniz. Ek olarak, eğer gerçekten gerekli değilse dışarıya çıkmayın.
Risk gruplarındaki insanların ciddi semptomlardan muzdarip olma ihtimalleri daha yüksektir. Bu sebepten dolayı bu insanlar eğer semptom gösterirlerse ne yapmaları gerektiğini bilmelidirler. Beslenme ile ilgili tavsiyeler takip etmek hastalığın semptomlarını iyileştirmek konusunda size yardımcı olabilir. Ancak, hastalık son derece yeni olduğu için bu konuda henüz herhangi bir spesifik çalışma bulunmamaktadır.
Son olarak, sağlık sistemlerinin çökmesini engellemek de önemlidir. Bundan dolayı, eğer gerçekten çok önemli değilse hastaneye gitmeyin. Eğer semptomlar göstermeye başlarsanız ya da hastalığı kaptığınızı düşünürseniz bunu doktorunuza söyleyin.