Dışkıda Mukus

Dışkıda Mukus

Sindirim sisteminde bağırsaklar boyunca uzanan pek çok zar vardır. Bu zarlar sindirim kanalını tamamen kaygan hale getirmek için mukus salgılamakla görevlidirler. Mukus salgılanması aynı zamanda atıkların kolay bir şekilde boşaltılmasını da sağlar.

Mukus miktarı normal seviyede olduğunda mide düzgün bir şekilde işlevlerini yerine getirebilir ve vücut durmadan besinleri özümseyip dışkı yoluyla atıkları yok eder. Ancak mukus miktarı normalden fazla olduğunda bu süreçlerin hepsi değişir. Bu durum bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. Bu da sindirim sisteminizde bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir.

Dışkıda aşırı miktarda mukusa ne sebep olur?

  • Amipli dizanteri
  • İntususepsiyon
  • Ulseratif kolit
  • Hemoroit
  • Kolon polipleri
  • Divertikülit

Dışkıda mukus oluşumuna yol açan hastalıklar nelerdir?

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit hastalığında kolondaki mukus zarının tamamı, sonunda ülserler oluşana kadar, gitgide iltihaplanır. Bunun sebebi bağırsaklarda, asitlerden korunamama nedeniyle oluşan tahriştir.

Bu, yalnızca rahatsızlığa yol açmakla kalmaz. Aynı zamanda dışkıda yüksek miktarda mukus oluşumu gibi belli semptomlar oluşturur.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kolonda ve bağırsağın farklı bölümlerinde pek çok türde bakteri olmasınormaldir. Bu bakteriler sindirim için faydalıdır.

Ancak bakteriyel denge bozulduğunda, bakteriler ishal dışında semptomlara neden olan enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu semptomlardan biri dışkıda mukus oluşumu olabilir. Bazı durumlarda dışkıda çizgi çizgi kan görülebilir. Böyle bir durumda acil tıbbi müdahale şarttır.

Bağırsak Tıkanması

Yeterince su içmediğinizde vücudunuz zamanla düzenli bir şekilde gastrik hormonlar salgılayamaz hale gelebilir ve mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir.

Bunun sonucunda sık sık kabızlık görülebilir. Bu durum da sürekli dışkıda mukus oluşması nedeniyle sonunda sindirim sisteminin tıkanmasına sebep olabilir. Bu tür vakaların çoğunda cerrahi müdahale yapılması gerekir.

Hemoroit

Hemoroitten şüpheleniliyorsa genellikle dışkıda mukus oluşumunun sebebinin iç hemoroit olduğunu söyleyebiliriz. Şişkinlik dışkılarken çok fazla zorlanma sonucu oluşan gerginliğe bağlıdır.

Hemoroit, mukus zarını tahriş eder ve mukus zarının yoğun miktarda mukus salgılamasına yol açar. Bu da o bölgedeki damarların daha fazla genişlemeye ihtiyaç duyduğunu gösterir.

Divertikülit

Kolonda divertikul isimli küçük keseler vardır. Bu küçük keselerde şişme olduğunda bu duruma divertikülit adı verilir. Bu durum eninde sonunda dışkıda mukus oluşumuna ve zaman karın ağrısı ve kanlı dışkı gibi semptomlara yol açacaktır.

Kolon Polipleri

Kolonun herhangi bir bölgesinde polipler varsa bu poliplerin yol açabileceği tahriş aynı zamanda zarlardaki mukusa da zarar verebilir. Böylece onların dışkıda mukus oluşturmasına neden olabilir. Bu da problematik bir kolon kisti olduğunun göstergesi olabilir.

Crohn Hastalığı

Kronik bir hastalık olduğu için Crohn hastalığına sahip olmak demek, hastalığın immünolojik kökeni nedeniyle her zaman semptomlarla yaşayacaksınız demektir. Klinik semptomların bazıları tedavi edilebilse de kesin bir çaresi yoktur.

Crohn’un semptomlarından biri de tamamen şiş bir kolondan ve mukus salgılayan bezlerin şişmesinden kaynaklanan dışkıda mukus oluşması durumudur. Hafifletici (palyatif) tedavi gerekir.

Pek çok potansiyel sebebin dışkıda mukus oluşmasına yol açabileceğini artık biliyorsunuz. Bu semptomlarla karşılaşmanıza neyin sebep olduğuna karar vermeniz size yardımcı olacaktır.

Nedenini bilirseniz doktorunuzun önereceği tedavilerden hangisinin sizin için en iyisi olacağına karar verebilirsiniz. Doğru tedaviyi seçmek kalın bağırsağınızın sağlığını korumanıza ve onun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Dışkıda Mukus
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN