Tıp dilindeki adı; “Gingival resesyon” olan, dişlerin kökünü saran pembemsi diş etlerinin yukarıya doğru çekilmesi sonucu oluşan olaya diş eti çekilmesi denir. Diş etinin çekilmesi estetik olarak çok çirkin bir görüntüye sebep olduğu gibi, dişlerinde enfeksiyon, kaparak dişlerin çürümesine sebep olur.
Diş etlerinin çekilme nedenleri arasında ilk olarak yaşlanma, genetik durumlar, periodontal hastalıklar, dişlerin çok sert fırçalanması ve hormonal bir takım problemleri sayabiliriz.
Diş eti çekilmesi erken fark edildiğinde önleyici tedbirler alınabilmektedir. Sizde de diş eti çekilmesi başladı ise makalemizde önerdiğimiz diş eti çekilmesine iyi gelen, diş eti çekilmesini engelleyen doğal tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
Diş eti çekilmesini durdurmak için modern tıp kesin ve net çözümler sunamazlar. Fakat diş eti çekilmesine doğal tedavi yöntemleri ile kesin çözümler bulmak mümkündür.
Diş eti çekilmesinin madde madde nedenleri şunlardır:
diş eti çekilmesi nedenleri arasında gösterilir.
Diş eti çekilmesi ile ilgili bilinen üç yol vardır.
Bunlar,
bu durumlar uygulandığında tıbben diş eti çekilmesini önlenebilir.
Fakat diş eti çekilmesinde bir de bitkisel çözüm yollarına başvurmak isterseniz makaleyi okumaya devam edin…
Çok sancılı ve ağrılı bir süreci olan diş eti çekme ameliyatı çekilen diş etinin yerine, yine diş etinin başka bölgesinden alınan parçanın nakil edilmesi işlemidir. Kesin bir çözüm olmamakla birlikte yapılan işlem halk dilinde bir nevi yama yapma işlemidir. Diğer bir yöntemde çekilen diş etinin eski bölgesine gerdirerek tekrar dikilmesi işlemidir.
Diş eti ameliyatlarından sonra bölgenin iyileşmesi için ortalama olarak 4-6 hafta arası bir süre belirlense de bu süre kişinin bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak 6 haftada iyileşmesi beklense de bu ameliyat olan kişinin bünyesine göre değişiklik de gösterebilir.
Doğal tedavi yöntemleri tıbbi tedavi yöntemlerine göre her zaman daha basit ve daha az ağrısız, sancısızdır. Özellikle ağrısız ve kesin çözümler sunması tıbbi çözümlere göre daha çok avantaj sunar.
Evet bitkisel yöntemlerle diş eti çekilmesini önleyebilirsiniz.
Bunun için; bitkisel tedavi yöntemine ve zamanına sadık kalmanız gerekmektedir.
Yapılacak ilk iş diş eti çekilmesinin belirtilerini azaltan doğal çözümlere yönelmektir. Daha sonra çekilmeyi ortadan kaldıran doğal veya bitkisel çözümlere, son olarak dişlerde oluşan tartar ve bakteri gibi diş düşmanı mikro organizmaların yok edilmesi gerekmektedir.
İlk önce ağızda var olan problemlerin belirlenmesi gerekir. Sonra bu problemin ortadan kaldırılması için bitkisel kürlerle önlemler alınır. Alınan bu önlemlerin çekilmeyi durdurmuşsa diş etlerinin eski haline dönmesini sağlamaya yönelik bitkisel tedaviye devam edilmesi gerekir.
Çekilme önlenemezse başka problemlerde çıkar ve bu durum ağız kanseri olmanıza sebep olabilir. Enfeksiyon kapan dişler, iltihaplanır, diş mineleri zayıflar ve diş köklerinde çürüme başlar bu diş kayıplarına neden olur.
Diş eti çekilmesine yönelik en iyi gelen dört çeşit bitki vardır.
Bunlar; Hindistan yağı, susam yağı, yeşil çay, Aloe Vera dır.
Hindistan yağının kullanımı çok basittir. 1, 2 dakikalık gargara ile diş eti çekilmesine sebep olan mikroorganizmaları yok eder.
Susam yağının kullanımı da oldukça basittir. Isıtılmış susam yağı ağızda gargara yapılacak kıvama geldikten sonra 1, 2 dakika gargara yapılır.
Yeşil çay ile de ister gargara isterse normal çay olarak içerken diş etlerinize ağzınızda ılıttığınız çayı dişlerinizin arasında dolaştırarak diş eti çekilmesini önlemeniz mümkün.
Aloe Vera ile diş eti çekilmesini durdurmak için haftada birkaç kez diş etlerine masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Diş eti çekilmesine iyi geldiği öngörülen doğal yöntemler ve çözümleri aşağıdaki gibidir.
Misvak: Diş temizliği için kullanılan misvağın içindeki minerallerin diş etlerini ve diş minelerini güçlendirmek gibi bir özelliği vardır.
Şap: Az miktarda şapın içine çok az tuz atılıp ısıtılmış su ile karıştırıp günde 2-3 defa elde ettiğiniz bu karışımı gargara yapabilirsiniz.
Karbonat: Karbonat ile su karıştırılarak macun haline getirilip diş etlerine sürülür. Bu yöntemle de diş etlerinin çekilmesine mani olabilirsiniz.
Çay Ağacı ve İncir Çekirdeği Yağı: Günde 3-4 defa diş etlerine sürülebileceği gibi su ile karıştırıldığında gargara da yapılabilir.
Kaya ve Kristal Tuz: Diş etlerinin çekilmemesi için bir bardak su içine kaya tuzu veya kristal tuz karıştırılıp gargara yapılır.
Limon Yağı: Doku onarım etkisi olan limon yağıile yaklaşık 3-4 dakika diş etlerine masaj yapılır.
Karanfil: Yemeklerden sonra ağızda 2, 3 tane karanfilin çiğnenmesi diş eti çekilmesine neden olan mikroorganizmaları yok eder. Çünkü karanfilin antiseptik bir özelliği vardır.
Hardal Yağı: 1 tatlı kaşığı hardal yağına tuz karıştırarak diş etlerine masaj yapabilirsiniz.
Antibakteriyel özelliği olan kekiği, bir bardak su ile karıştırıp 5 dakika kadar kaynatın. Soğumaya bıraktığınız bu suyu dişlerinizi fırçalarken kullanın. 2 ay boyunca günde 3 defa kullanıldığında büyük bir faydası olduğunu sizlerde görmüş olacaksınız.
1 tatlı kaşığı sumak tozu
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz hindistan cevizi
Bu üç malzeme bir kapta karıştırılıp, gün içinde her diş fırçalamadan sonra diş etleri için kullanılabilir.
Bir bardak su içine 2 kaşık papatya atıp 5-6 dakika boyunca kaynatıp daha sonra soğumaya bırakın. Dişlerinizi fırçalarken papatya suyunu kullanın.
Diş etleri için krem ve gargara yöntemi kullanılır. Diş eti çekilmesine etkili olan bir başka yöntem ise ebegümeci ve papatya karışımını bir bardak su ile kaynatıp soğuduktan sonra gargara yapabilirsiniz.
Çay ağacı yağı özlü macunlar ağız sağlığına dikkat edilerek düzenli kullanıldığında diş eti çekilmesini durdurduğu görülmüştür. Ayrıca diş etinin eski haline dönmesini de sağlamıştır.