Öncelikle çenede oluşan şişliğin sebebi bir darbe değil ve bu bir yağ bezesi gibi şişkinlik oluşturuyorsa bu bir çeşit enfeksiyon hastalığı olabileceği gibi başka hastalıklarında uyarısı olabilir.
Sivilceler ise çoğunlukla ergenlik döneminde çıksa da kadın ve erkekte görülebilen en yaygın hastalıkların başında yer alır.
Sivilceler, hormonel bozukluklar ve cilde iyi bakılmadığı zamanlarda da kendini gösterebilir.
Sivilcelerin kadınlarda çıkmasının en büyük nedenleri arasında adet dönemi gösterilebilir. Çene altında oluşan şişlik ve sivilceler neyin habercisi gelin hep birlikte tek tek inceleyelim.
Deri altı sivilcesi yağ bezelerinin aktif hale gelerek deri gözeneklerini tıkaması sonucu meydana gelir. Bu sebeple deri altı sivilceleri yağın en fazla olduğu bölgelerde kendini gösterir. Bunlar burun kenarı ve üstü, çene altı, alın ve kulak arkası.
deri altı sivilceye neden olabilir. Özellikle saç bantları, sıkı olarak kafayı sıkan taçlar, sırt çantaları örnek gösterilebilir.
Şimdi yüzümüzün çeşitli yerlerinde çıkan sivilcelerin neler olduğuna bakalım.
Genelde sindirim sistemi sorunu olan insanlarda görülen alın bölgesi sivilcelerinin stres, uykusuzluk, yorgunluk durumları en önemli nedenleri arasında gösterilebilir.
Bu sivilcelerden kurtulmak istiyorsanız stresten uzak kalarak düzenli uyku ve spor az yağlı yemek, bol bol su içerek sivilcelerden kurtulmanız mümkün.
Kaş üzerinde çıkan sivilcelerde ise bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun olduğu söylenebilir. Düzenli ve sağlıklı beslenerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirici vitaminler alarak, kendinize iyi bakıp üzmeyerek kaş üstünde çıkan sivilcelerden kurtulabilirsiniz.
En çok sinir edici sivilce çeşitleri arasında yer alan kaş arasında çıkan sivilce çok fazla dalga malzemesi taşıdığı için en istenmeyen sivilce çeşididir. Daha çok karaciğer fonksiyonlarına bağlanan bu tür sivilcelerde karaciğeri güçlendirici besinlerle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilirseniz sivilcelerden de kurtulabilirsiniz.
Solum sistemine yorulan yanaklardaki sivilceler daha çok kirli havaya maruz kalmak zor nefes almaktan kaynaklanabilir. Ormanlık alanlarda yürüyüş, düzenli spor yapıp, sigara içmemek, sigara içilen ortamlarda durmayarak yanaklarda çıkan sivilcelerden kurtulmanız mümkün.
Çene altı sivilceleri hormonal sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Özellikle kadınlarda en çok sivilcenin görüldüğü yer çene altı ve üstüdür. Diğer taraftan stresin de çene altı ve üstü sivilce çıkmasına neden olabilen faktörler arasında olduğunu unutmamak gerekir. Bu sivilcelerin oluşumunu engellemek için dinlenmek, kaliteli uyku, lifli besinler, bol bol sebzelerle beslenmek, yeterli su içmek cildinizi hem temiz tutar hem de toksin oluşumunu engelleyerek çene altı ve üstünde sivilce oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Boğazaltında çıkan sivilceler vücudun bir hastalıkla veya bakterilerle mücadele ettiğini gösteriyor olabilir. Bu sivilcelerden de düzenli yaşayarak kurtulmamız mümkün.
En büyük sebebi B vitamini eksikliği ya da kan basıncından kaynaklanıyor olabilir. Burunda çıkan sivilcelerden kurtulmanın tek yolu baharatlı, acı besinlerden uzak durup, Omega 3 ve 6 gibi iyi yağları tüketerek kurtulmanız mümkün.
Bu bölgeye herhangi bir darbe söz konusu değilse, çeşitli enfeksiyon hastalıkları akıllara gelir. Fakat çene altında beze, bazen önemli hastalıkların da habercisi olabilmekte. İşte bezenin sebep olduğu hastalıklardan birkaçı…
Vücut saat gibi çalışan bir fabrikaya benzer. Bu fabrikayı bozacak şeylerde dışarıdan yapılan müdahalelerle içeriye sokulan lüzumsuz, uygunsuz ürünlerdir. İşte vücuda ne zaman bir bakteri, virüs, zararlı bir organizma girmişse bilin ki vücut da kendini otomatikman bu mikroplara karşı savunmaya geçer.
Çene altında, koltuk altında, boyunda bulunan lenf bezlerinde yaşanan şişliklerin bir çok sebebi olabilir.
Şimdi bu sebeplere birlikte bakalım.
Fiziksel bir temas yüzünden çene altında şişlik meydana gelebilir. Özellikle küçük çocuklarda oyun oynarken, bisiklet kullanırken düşme durumlarından sonra çene altını bir yere çarpma sonucu oluşabilir. Bu tarz travmatik durumlarda yaşanan çene altı şişliklerinde ağrı baş gösterir. Şayet çok ciddi bir hasar alınmışsa, ihmal etmemeli mutlaka uzman bir doktora gidilip şikayet dile getirilmelidir.
Çene altında bir tümör, ya da lenf bezlerinde bir çeşit kanser şişlik meydana getirebilir. Çene altında çıkabilecek bir tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.
Bu tarz durumlarda tümör ya da kanser iyi huylu olsa da zamanla kötüye dönüşme riskinden dolayı doktor kontrolünde tedavi sürecine devam etmelidir.