Spor çantasındaki nemli çamaşırların kötü kokması kimseyi şaşırtmaz ama bazen güzel kokulu deterjanlarla yıkanmış olmasına rağmen ıslak çamaşırlar çok kötü kokar. Çamaşır makinesinin kapağı açıldığında, parfümlü deterjan kokusunun maskeleyemediği bu nahoş kokunun ortaya çıkma nedenini merak ettiniz mi?
Tıpkı insan terinin kötü kokusuna, terin kendisi değil de bakterinin yol açması gibi ıslak çamaşırlardaki kötü kokuya da bakterilerin neden olduğu düşünülür.
Ter kokusuna yol açan deri hücrelerindeki bakterilerin, ter ve diğer salgılarla reaksiyona girerek uçucu organik bileşikler üretmesidir. Bu organik bileşikler, mide bulandırıcı ter kokusuna yol açar ve giysilere nüfuz eder.
Bu nedenle ıslak çamaşırlardaki kötü kokuya, nemli ortamda üreyen ve barınan bakterilerin yol açtığı düşünülür. Fakat bu doğru değildir. Çünkü çamaşır yıkama işlemi (ister elde ister makinede yapılsın) çamaşırların üzerindeki bakteri varlığını sona erdirir. Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır.
Mantar küfünün kokusuna neden olan mantarın beslenmesi, gelişmesi ve çoğalması sırasında ortaya çıkan uçucu organik bileşiklerdir. Küf, deri ve kağıt da dahil olmak üzere birçok organik malzemeyi ve bitki lifini kolonize eder. Küfün bu malzemeler üzerinde koloni kurabilmesi için bunların nemli olmaya ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra küf için düşük sıcaklıklar daha elverişlidir. Bu nedenle sıcak suyla yıkanan çamaşırlardan ziyade soğuk suyla yıkanan çamaşırlar kötü kokar.