Hayatınızı sefil bir hâle getiren boğaz ağrısına kaşıntı ve yanma da eşlik ediyorsa bu soğuk algınlığı ya da daha ciddi bir virüsün etkileri olabilir.
Çoğu durumda, hemen doktorunuza gitmeden evde bitkisel yöntemlerle boğaz ağrısını geçirebilirsiniz.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ağrılı boğazı yatıştırır. Tuz, boğaz içerisinde şişmiş mukuslu ve iltihaplı dokuyu azaltır ve bu da boğazınızı rahatlatır.
Mayo Clinic, 1/4-1/2 çay kaşığı sofra tuzu ile 200-250 gram ılık su kullanılmasını önerir. Gargara için tuz eriyene kadar karıştırın. Sonra bu karışımla bir kaç saniye gargara yapın ve tükürün. Bu işlemi her gün birkaç kez tekrarlayın.
Bazı boğaz pastilleri boğazınızdaki dokuyu yatıştıran bir bileşen olan mentol içerir. Bu da boğazınızdaki yanma ve ağrı hissinin geçici olarak rahatlamasını sağlayabilir. Mentollü şekerler de aynı etkiye sahip olabilir.
Şeker ve öksürük damlaları ile pastiller, tükürük üretimini arttırır ve boğazınız ıslanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, şeker ve öksürük damlaları, boğaz ağrınızı ilaçlı pastiller kadar dindirmez veya etkili bir şekilde rahatlatmaz. Bu nedenle kısa süre içerisinde bir çok pastil alma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Boğulma riskine karşı küçük çocuklara pastil vermekten kaçının.
Araştırmalara göre çoğu boğaz ağrısının sebebi virüslerdir.
Virüsler yalnızca bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilemez. Bunun yerine sadece virüslere etki eden özel ilaçlar kullanmak gerekebilir.
İbuprofen (Nurofen) veya naproksen (Apranax) gibi nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) boğazınızdaki iltihabı ve şişliği azaltabilir. Ayrıca, ağrı veya acıyı da hafifletebilirler.
Boğaz ağrısı için balla tatlandırılmış ılık çay tüketebilirsiniz. Çay ayrıca boğazınızı nemli tutar. Bu da boğaz ağrısının tedavisinde önemli bir adımdır.
Boğaz ağrısı hissetmeye başladığınız anda hemen ılık bir ballı limonlu bitki çayı demleyebilirsiniz.
Antibakteriyel, ağrı kesici ve zengin bir antioksidan kaynağı olan ve aynı zamanda iltihabı azaltmaya yardımcı olan yeşil çayı deneyebilirsiniz. Ayrıca balın, öksürük şurubundan daha etkili bir öksürük önleyici olduğu bilinmektedir.
Ekinezya ve adaçayı içeren bir boğaz spreyi kullanın. Yapılan araştırmalara göre bu bitkisel ilaç boğaz ağrısını azaltır ve boğazı rahatlatır.
Bol sıvı tüketimi boğaz ağrısı tedavisinin önemli bir parçasıdır. Susuz kaldığınızda, vücudunuz boğazınızı nemlendirmek için yeteri kadar tükürük ve mukus üretemez. Bu da şişliği ve iltihabı daha da kötüleştirir.
Sıcak çay veya sıcak çorba gibi su içmek de iyi bir sıvı alma yöntemidir. Sıcak çay veya sıcak çorba, hassas boğazınızı yakabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir. Aldığınız sıvı gıdaların ılık olmasına özen gösterin.
Vücuttaki su miktarını azaltan kafein ve alkolden de uzak durun.
Nemli havada nefes almak, burun ve boğazınızdaki şişmiş dokuyu yatıştırmaya yardımcı olabilir. Odanızdaki nem miktarını artırmak için hava nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz. Bunları tüm elektronik mağazalarında kolaylıkla bulabilirsiniz.
Evde hava nemlendiriciniz yoksa buhar banyosunu deneyebilirsiniz. Boğazınızdaki şişliği azaltmak ve boğazınızı nemlendirmek için sıcak bir duş ve buhar solumayı deneyebilirsiniz.
Bunun için lavaboyu ya da büyük bir kabı kaynar su ile doldurup buhar banyosu da yapabilirsiniz. Lavaboyu kaynar su ile doldurduktan sonra üzerine doğru eğilin ve etraftan hava gelmemesi için başınızın üzerine geniş bir havlu alın. Suyun buharını boğazınıza ve burun deliklerinize doğru çekin.
Evinizdeki nemi artırmak için ocakta su da kaynatabilirsiniz. Havayı nemli ve mentollü bir hale getirmek için kaynattığınız su içerisine mentol içeren karışımlar ya da kremler ekleyebilirsiniz.
Boğaz ağrısı beraberinde tıkanıklık getirirse başınızın altına bir ya da iki yastık daha koyun. Ekstra yükseklik daha kolay nefes almanıza yardımcı olur. Tıkanıklığınız rahatladığında, ağzı açık şekilde yatmak zorunda kalmazsınız. Nefes alamadığınızda ağız açık bir şekilde yatmak boğazınızda daha fazla kuruluğa ve acıya neden olur.
Virüsler çoğu boğaz ağrısına neden olur, ancak bazen boğaz ağrısına neden olan streptokok gibi bakteriler olabilir. Boğaz ağrınız geçmezse, daha da kötüleşirse veya ateşiniz varsa tahlil yaptırmak için doktorunuza görünün. Antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir.
Doktorunuz antibiyotik reçete ediyorsa, mutlaka antibiyotiği bitirin. Belirtileriniz kaybolsa ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız bile ilacı almayı bırakmayın. Antibiyotik alımının tamamlanmaması aynı bakterilerin yeniden oluşmasına ve bu sefer daha dayanıklılıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Boğaz ağrısı yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Genellikle virüslerden kaynaklanırlar ve dört veya beş gün içinde iyileşirler. Boğaz ağrısına ek olarak çocuğunuzun 38.3 ° C veya daha yüksek ateşi varsa hiç zaman kaybetmeden doktora gidin. Ateş enfeksiyon belirtisi olabilir ve bu durumda antibiyotik kullanmadan bu ağrı ve ateş geçmez.
Çocuklarda boğaz ağrısını geçirmek için daha basit ilaçlar da verebilirsiniz ancak doktora danışmadan hiç bir tedavi yöntemini uygulamamakta fayda var.
Boğaz ağrısına iyi gelen bir çok evde tedavi yöntemi vardır. Bunlar genel olarak oldukça rahatlatıcı ve etkilidir. Ancak ağrı geçmezse, kötüleşirse ve aşağıdaki durumlar ortaya çıkarsa en kısa zamanda doktora gidin:
Boğaz ağrısına neden olan mikroplara maruz kalmayı önlemenin en önemli yolu, gün boyunca ellerinizi ılık su ve sabunla yıkamaktır. Eğer ellerinizi yıkayamıyorsanız alkol bazlı bir dezenfektan kullanın. Kapı kolları veya klavyeler gibi genel yüzeylere dokunduğunuzda, birilerinin ellerini sıktığınızda, öksüren veya hapşırılan insanlara maruz kaldığınızda ellerinizi yıkayın.
Hasta birinin etrafında olmaktan kaçının. Diş fırçası, bardak ve çatal kaşık gibi kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmayınız. Dengeli beslenerek, iyi uyuyarak ve egzersiz yaparak vücudunuzun direncini koruyun.
Sıcak su, boğazı rahatlatır. Papatya çayı, yeşil çay ya da nane çayı gibi herhangi bir çay boğazınızın rahatlamasına yardımcı olur. Yetişkinlerde bu çaya bal eklenmesi de oldukça etkilidir. İçerisindeki faydalı yiyecekler, sıvı ve ılık olması nedeniyle çorba boğaz ağrısına birebirdir. Tavuk suyu çorbası ya da dana eti çorbası boğazın yumuşamasına yardımcı olur.