Boğaz ağrısını rahatlatmak kolay değildir. Boğaz ağrısını dindiren pek çok alternatif olsa da semptomları kalıcı olabilir ve günlerce rahatsız hissetmenize bile yol açabilir.
Ayrıca boğaz ağrısının pek çok olası nedeni vardır. Ancak en yaygın sebebin üst solunum yolları enfeksiyonları olduğunu biliyoruz.Franjit soğuk havalarda çok yaygındır. Benzer semptoma yol açan diğer solunum yolları enfeksiyonları soğuk algınlığı, sinüzit ve larenjittir.
Bunların hepsine virüsler yol açar. Bu nedenle antibiyotik terapisi gerektirmez ve tipik olarak antibiyotik kullanmak boğaz ağrısını yatıştırmayacaktır.
Disfoni, ses kısıklığı ve boğaz ağrısının diğer sebepleri şöyledir:
Gelin boğaz ağrısını dindiren sekiz seçeneğe bir göz atalım.
Gargara yapmak, boğaz ağrısını dindiren harika bir seçenektir. Ilık su ve seyreltilmiş tuzla gargara yapmalısınız. Bu karışım yutak şişliğini rahatlatarak tahrişi azaltır.
Klasik hazırlama seçeneği bir bardak suya yarım çay kaşığı tuzdur. Karışımın tuzlu tadına katlanamıyorsanız içine biraz bal ekleyebilirsiniz. İdeal olan gün içinde pek çok kez gargara yapmanızdır.
Yukarıda da önerdiğimiz gibi su ve tuzdan oluşan karışımınızın içine bal ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir yemek kaşığı balı doğrudan da tüketebilirsiniz. Ancak yavaşça yutmalısınız ki bal iltihaplanmış hücrelerle temasa geçebilsin.
Bal anlık olarak hücrelere yapıştığında, mukozal bir bariyer oluşturur. Bu bariyer dehidrasyonu engeller ve oraya yapışmış olabilecek mikroorganizmaları çeker.
Ancak bir yaşın altındaki çocuklara bal yedirmemeniz gerektiğini unutmayın. Bunun sebebi bal yediğinde bebeğin botülizmle (bir tür gıda zehirlenmesi) karşılaşma riskinin yüksek olmasıdır.
Hem küçük otomatlarda hem de eczanelerde boğaz ağrısını dindiren akide şekerleri bulmanız mümkündür. Hatta içlerinde okaliptüs gibi doğal malzemeler bile olabilir.
Bu şekerler emildiklerinde, salya üretiminin artmasına yol açarlar. Bu mukozayı sulandırır ve geçici olarak semptomları yatıştırır. Ancak bu tedavinin sorunu gün içinde çok sayıda pastil emmenizi gerektirecek olmasıdır.
Muköz zarların hidrasyonu çok önemlidir. Hatta boğaz ağrınızın olması sıvı kaybıyla eş anlamlı olabilir. Bu nedenle onları harici olarak takviye etmelisiniz. İdeal olan su içmeniz ve kahve gibi diğer içeceklerden kaçınmanızdır.
Ayrıca çorba ve çay gibi sıcak içeceklerden yararlanmanızı da öneririz. Et suyuyla yapılan çorbalar hem hidrasyonu sağlar hem de mikrobesinler içerirler. Ayrıca içlerinde sodyum ve potasyum gibi mikroelementler de bulunur.
Boğazınıza sıcak bezler koymak o bölgedeki sıcaklığın yükselmesini ve böylece kan dolaşımının artmasını sağlar. Artan dolaşım, anti-enflamatuvar hücrelerin varlığını artırır ve hidrasyonu iyileştirir.
Bunun nedeni sıcak duşta oluşan buhardır. Bu buhar boğaz ağrısını yatıştırabilir. Sıcak buhar solunum yolu ve ağız aracılığıyla girdiğinde anti-enflamatuvardır.
Sigaralar ve ürettikleri duman tahriş edicidir. Boğaz ağrısına yol açmasının yanında, eğer bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, sigara içmek, ağrıyı kötüleştirebilir. Bundan yalnızca sigara içen kişi değil, etrafta bulunan ve dumanı içine çeken başka kişiler de etkilenirler.
Sigara içenlerin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma ihtimallerinin diğer insanlara göre daha yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca sigara içenlerde kronik öksürük de görülebilir. Bu kronik öksürük, onların nefes alıp verme dinamiğini de değiştirir.
Boğaz ağrısı birkaç gün içinde kendi kendine yok olabilir. Ancak bazen işle ilgili konular veya kaçıramayacağınız bazı aktiviteler nedeniyle bu süreci hızlandırmanız gerekebilir. Böyle durumlarda semptomlarınızı ilaçla iyileştirmeniz mümkündür.
İlk seçenek asetaminofendir. Bu, semptomları rahatlatabilen epey zararsız bir ağrı kesicidir. Küçük çocuklara da verebilirsiniz. İkinci seçenek ise ibuprofendir. Bir ağrı kesici olmasının yanında, aynı zamanda bir anti-enflamatuvardır. Ayrıca bu iki ilaç da ateşle savaşır.