1 Böbrek taşlarının tedavisinde bitkilerin de göz ardı edilemeyecek faydaları olduğunu belirten Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, “Kabak çekirdeğinden kuşburnuna kadar bazı doğal kaynaklar bu soruna bire bir” dedi.
2 Sezgin, binlerce bilimsel yayını taradıktan sonra, hekimlik tecrübelerini de katarak “Tam Şifa” adlı kitabı kaleme aldı. 2 bini aşkın referansla yazdığı kitabında Sezgin, A’dan Z’ye tüm hastalıklarla ilgili genel bilgiler verip, tıbbi tedavi yollarını anlatırken bitkilerin iyileştirici güçlerine de değindi. Prof. Dr. Sezgin’e toplumumuzda yaygın bir problem olan böbrek taşlarının tıbbi ve bitkisel tedavi yollarını sorduk. İşte açıklamaları:
3 Böbrek taşı tedavisinde bol sıvı alımı sağlanmalıdır. Ağrı için ağrı kesiciler kullanılır. Ağrı geçince taşın düşürülmesi gerekir. Küçük taşlar kendiliğinden düşer. Taş 7 mm’den büyükse kendiliğinden düşemeyebilir. Bu durumda ses dalgalarıyla taş kırma yapılır. Çarpıntı, bayılma, kırılan taşın idrar yolunu tıkaması, tansiyon yüksekliği, böbrekte kanama gibi istenmeyen etkilere yol açabilir. Cilt altından ultrason yardımıyla taş çıkarma yönteminde, cilt altından bir tel vasıtasıyla kamera yerleştirilir. Buradan verilecek elektrik akımı ya da lazer yardımıyla taş kırılır. İdrar yollarında tıkanıklık yapan, böbreğe zarar veren, kana mikrop karışmasına neden olan ya da kırma yöntemleriyle tedaviedilemeyen taşlar cerrahi yöntemlerle çıkarılır.
4 Böbrek ve idrar yolunda taş olanların bol su içerek idrarlarını olabildiğince seyreltmeleri gerekir. Günde en az 12 su bardağı su tüketilmelidir. Elma ve greyfurt suyu taş oluşumunu artırabileceği için kısıtlı tüketilmelidir. Limonata, kahve ve çay gibi içecekler taş oluşumunu azaltır. Kişi yeterli sıvı tüketmez ise bu içecekler böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır.
5 Tuzlu gıdalar ve proteinden zengin gıdaların yoğun tüketilmesi de kalsiyum oksalat taşlarının oluşumunu artırır. Ispanak, çikolata, fındık, fıstık, ceviz ve kakao gibi besinler taş oluşumunu artırabilir. Uzun süreli tüketilen kızılcık veya yabanmersini gibi meyveler taş riskini artırabilir. Bu meyveler hariç diğer meyvelerle mısır ve mercimek harici diğer sebzeler idrarın daha fazla alkali olmasını sağlayarak taş oluşumunu azaltır.
6 Karamuk kabuğu: Berberis vulgaris bitkisinin kuru kök kabuğundan hazırlanmışolan sıvı ekstreden 3-6 ml veya tentüründen 7-24 ml. alınması önerilir. Günlüktüketilebilecek kuru kök kabuğu miktarı 1.5-3 gramdır. Alkaloit içermesi nedeniylebitki standardize edilmiş ekstreleri içeren preparatlarının alınması gerekir. (Uyarı: Fazla dozunda tansiyon düşüklüğü, grip benzeri semptomlar, kalp yakınmaları, burun kanaması, nefrit ve mide-bağırsak şikayetleri görülür.)
7 Kabak çekirdeği: Kalsiyum oksalat taşlarının tedavisinde günde 10-30 gram ezilmiş kabak çekirdeği tüketilmesi önerilir.
8 Isırgan yaprağı: 1.5 gram ince parçalanmış ısırgan yaprağı 150 ml su içine eklenir ve kaynayana kadar ısıtılır. Ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Böbrek taşı oluşumunu önleyici ve tedavi edici olarak kullanılır. (Uyarı: Günde 8-10 gramdan daha fazla drog tüketilmesi ve 2 aydan daha uzun süre kullanılması uygun değildir.)
9 Kuşburnu: 2 gram kabaca parçalanmış meyve, kaynatılmış bir bardak sıcak suyun içine eklenir, 10-15 dakika demlenir, süzülür. Yemeklerden yarım saat sonra idrar artırmak ve böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olmak için günde 3 defa içilmesi önerilir.