Biberiye, Faydaları Nelerdir?

Biberiye, Faydaları Nelerdir?

Biberiye Bitkisi Hakkında Her Şey

Yemek yapmayı sevenlerin lezzet sırlarından olan, mutfakla ilgisi olmayanların ise yabancı oldukları biberiye, dört mevsim yeşil görünümü ve iğne yapraklı formu ile gözde canlanır. Anne yemeklerinin tanımlanamayan cisimlerinden olarak çocukluk çağında hayatımıza giren biberiye bitkisi, hem alternatif tıbbın şifa kaynağı hem de yemeklerin lezzet sırrı olarak mutfaklarda kendine yer bulmaktadır. Biberiye otu çay veya baharat olarak tüketilebilirken ottan imal edilen haplar, turşular, sabun, jel ve yağlar da evlerde farklı amaçlarla tüketilir.

Yemeklere tat katsın diye eklenen, çaylara aroma veren, yağı ile zayıflama kürlerinin başrolünde yer alan bitki, alternatif tıp ilaçlarında da sıklıkla göze çarpar. Anadolu’nun her köşesinde kolaylıkla bulunabilmesi, hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmesi ile tüketicilerin sevgilisi olan biberiye kokusu ve iğneli görüntüsü ile diğer bitkiler arasından kolaylıkla ayırt edilir.

Biberiye Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?

Ballıbabagiller ailesinin üyesi olan biberiye çiçeği az bilinse de mor renklidir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen bitki, özellikle kadınların zayıflama tutkusu ile son yıllarda popülerleşmiştir.

Yemeklere tat vermek için kullanıldığı kadar doğal tedavi arayışında da tercih edilen biberiye özellikleri ve kolay kullanımı ile şifa dağıtmaktadır. Günümüzde biberiyeden şurup ve hatta kolonya bile yapılmakta, evlerimizin şifa kaynağı kozmetik tarafından keşfedilerek sınıf atlamaktadır.

Biberiye Nasıl Ekilir? Nasıl Çoğaltılır?

Biberiye yetiştiriciliği için geniş bir bahçeye gerek yoktur. Evde, balkonda saksıdabile biberiye tohumu ekilerek yetiştirme işlemi gerçekleştirilebilir. Dört mevsim yeşil görünümü ile balkonlara hoş görüntü veren bitki çabuk tohum vermesi ile ünlüdürve kısa sürede çoğalarak yayılır. Fide veya tohum olarak alınabilen biberiye ağacı saksı içinde kısa sürede yetişecektir. Kullanılan saksı 50 ile 70 cm arasında olmalıdır.

Sık sık budanarak yetiştirilen biberiye çeşitleri arasında çimlenme süresi değişebilir. Ekilen biberiyelerin ömrü ortalama 1 yıldır. Çimlendirildikten sonra taşsız toprağa ekilen biberiyeler, iki üç günde bir azar azar sulanır. Yaklaşık iki hafta içinde tohumlar görülür filizler vermeye bağlar, fide olarak dikilecek biberiyelerin ekimi öncesi arazi sürülerek hazırlanır. Yaklaşık 40 cm arayla dikilen fideler, vitamin ile beslenerek yetişmesi hızlandırılmalıdır.

Biberiye Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Biberiyenin ve biberiye çayının faydaları ve zararları kullanıcılar tarafından dikkatle incelenmeli ve kronik rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışarak bitkinin kullanımını gerçekleştirmelidir. Faydaları bir hayli fazla olan bitkinin yüksek dozda kullanımı ile biberiyenin zararları ortaya çıkabilir.

  • Biberiye ve migren ilişkisi yıllardır araştırmalara konu olmuştur.Tencerede kaynayan biberiyeli suyun solunmasının ağrıyı hafiflettiği kullanıcı deneyimlerinde kaydedilmiştir. Biberiye migren ağrısı çeken hastanın şakaklarına yağ olarak da sürülebilir.
  • Biberiye tansiyon üzerinde yükseltici etki sağlar. Yüksek tansiyon hastalarının kullanımı önerilmezken, düşük tansiyonlu kişiler doktor kontrolünde zaman zaman bitkinin şifasına başvurabilir.
  • Antioksidan etkili olan biberiye karaciğerden toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Biberiye sabunu antibakteriyeldir, cildi temizler ve sivilceden arındırır. Ciddi akne problemi olanların dermatolog onayı ile biberiye kullanması tavsiye olunur.
  • Mantar yayılmasını önler, tedavisinde kullanılır.
  • Biberiye macunu yapılarak da tüketilebilir. Macunun kan şekerini düzenleme, kalp damar hastalıklarını iyileştirme etkisi olduğu bilinir. Hastaların kullanım öncesi hekim onayı alması gereklidir.
  • Günümüzde zayıflama amaçlı biberiye hapı üretilmektedir. Tüketiciler biberiye kapsül ve yağlarını içerek zayıflama kürleri uygulamaktadır. Besin desteği olarak alınabilen bitki özlerinin kullanımı öncesi kan değerlerinin ölçülmesi tavsiye edilir.
    Dolaşımı hızlandırıcı etkisi nedeniyle biberiye yağı cilde sürülerek spor yapanlar görülmektedir. Ancak damar açıcı özelliği nedeniyle yağın sık kullanılmaması tavsiye edilir.
    Biberiye elma sirkesi içinde bekletilerek biberiye sirkesi hazırlanabilir. Biberiye sirkesinin faydaları arasında zayıflatma etkisi ilk sırada sayılır. Aç karnına bir tatlı kaşığı sirkeden içilerek düzenli kür yapılabilir. Tadının daha güzel olması için sirkenin içine bal da eklenebilir.
    Biberiye şampuanı yapılarak kişisel bakımda güzellik sırları arasına eklenir. Şampuana hoş koku veren bitki, kepek sorununun en bilinin düşmanıdır.
    Biberiye, B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Bitki besleyici özellikleri ile beslenme programlarında kendine yer edinerek diyet listelerinin gözdesi olur.
    Biberiyenin faydaları saymakla bitmezken son maddeyi ise sindirim ve bağışıklık sistemleri üstündeki sağaltıcı etkisi oluşturur. Bağışıklığı güçlendiren bitki, sindirimi kolaylaştırarak hazım problemine çözüm sunar.

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır? Zayıflatır Mı?

Biberiye çayı taze ve kuru biberiyeden yapılabilir. 1 büyük fincan çay için iki çay kaşığı kuru veya 1 çay kaşığı taze biberiye kullanılabilir. Bahsedilen ölçü ortalamadır, isteye göre daha yoğun veya hafif çaylar yapılabilir. Kaynayan suya atılan biberiyeler 10 dakika kadar demlenir ve süzülerek içime hazır olur. Biberiye baharatı tadı nedeniyle bazı kişiler içmekte zorlanabilir, bal ve limon katılarak biberiye suyutatlandırılır.

Biberiye çayının zayıflatma etkisinden bahsetmek biraz hafif kalacaktır. Çay metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesine yardımcı olur ancak başka birçok faydası daha vardır. Soğutularak da içilebilen çay, gargara olarak kullanıldığında ağız içi yaraların iyileşmesini hızlandırır ve diş eti hastalıklarının daha kolay yok olmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile toksin atımına yardımcıdır. Düzenli biberiye kürü yaptığınızda cildinizin güzelleştiğini, daha iyi hissettiğinizi, metabolizmanızın hızlandığını hissedebilirsiniz.

Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağı, masaj işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Rahatlatıcı ve ağrı giderici etkisi bilinen esans, su içine damlatılarak solunum vasıtasıyla da kullanılabilir. Solunan biberiye yağının rahatlatıcı, balgam söktürücü ve ağrı kesici etkisi vardır. Cilde direkt sürülerek masaj yapılan yağ kısa sürede emilir, cilt yüzeyinde hafif yanma hissi de yapabilir. Cilt metabolizmasını hızlandıran yağ yerine masaj için özel geliştirilenbiberiye jeli ve biberiye maskesi de tercih edilebilir.

Selülit ile savaşan ve kilo vermeyi hızlandırdığına inanılan biberiye bitkisi günde iki kez, 10’ar dakikalık masaj ile cilde iyice yedirilir. Romatizmalı bölgelerdeki sızıyı gideren yağ, kas ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Tüm vücuda uygulanabilen yağ, saçlara maske olarak sürülerek de kişisel bakıma destek olur. Yağ saçta yarım saat kadar bekledikten sonra saç yıkanır.

Biberiye Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Biberiye tadı özellikle et ve tavuk yemeklerine çok yakıştırılır. Tarhana çorbasına da katılabilen biberiye; makarna soslarında, patates kızartmalarında ve Akdeniz yemeklerinde bol bol kullanılır. Kahvaltılarda ve yemek öncesinde ise biberiye kurusu eklenen zeytin ve zeytinyağları iştah açmak için sunulur.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN