Anason çayı emziren anne ve anne adaylarınca özellikleri merak edilen bir çay olarak bilinir. Özellikle yeni annelerin vazgeçilmez içeceği olarak ün yapan çayın faydaları, zararları ve nitelikleri sıkça merak edilen konular arasındadır.
Yeni anne olan her kadın, süt, gaz, uyku gibi problemlerle anason çayına başvurmak zorunda kalabilir. Çay tüketimiyle ilgili birçok soru işareti annelerin kafasını kurcalayabilir. “Hamilelikte anason çayı içilir mi?”, “Anason çayı bebeklere verilir mi?” gibi birçok soru, taze annelerin sıkça sorduğu sorular arasında yer alır.
Anason, ilaç ve gıda üretiminde de kullanılan ve maydanozgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bitki yaprağının şekli böbrek şeklini taşır yahut da yuvarlak bir şekilde gelişir. Çiçekleri ise küçük ve beyaz renkte açar. Uluslararası “Pimpinella anisum, Anis, Anisi fructus” isimleriyle de bilinen anasonun meyvesi içerisinde taşıdığı anethol ile bilinir.
Ana vatanının Asya olduğu bilinen bitki, Türkiye’de Anadolu’da bolca yetişir. Baharat olarak da tüketilen bitki, Türkiye’de üretilen baharatlar arasında üçüncü sırada yer alır. Birçok faydasıyla ön planda olan bitkinin tüketim şekillerinden en sık tercih edileni de anason çayıdır. Anason çayı, anason tohumu yardımıyla yapılan bir bitki çayı türüdür.
Anason çayı, bebekler için kullanılmasıyla da bilinmektedir. Doktor bilgisi ve önerisi dahilinde anason çayı tüketimi yapmak, bebeklerin sindirim sistemleri için yararlı olacaktır. Anason tohumu ile yapılan çay, bebeklerin sindirim ve kolik rahatsızlıkları için doğal bir ilaç olarak adlandırılabilir.
Dünyaya geldiklerinde sindirim sistemleri tam olarak gelişmeyen bebekler, aldıkları besinleri sindirmek için takviye besinlere ihtiyaç duyabilir. Anason çayı, bu takviye besinler arasında en çok bilinenler arasındadır.
“Anason çayı kaç aylık bebeklere verilir?” gibi sorular da özellikle anneler tarafından sıkça sorulur. Anason, yeni doğan döneminde dahi bebeğe verilebilir. Bebekler dünyaya geldikleri dönem itibariyle gaz ve uyku problemini sıkça yaşarlar.
Bunun için anason tohumu, cezvenin içerisine koyulur. Üzerine biraz su ekleyerek beş dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kaynamanın ardından on dakika kadar demlenmesi için beklenilir. İyice soğuduktan sonra biberon yahut da çay kaşığı yardımıyla bebeğe verilir.
Anason uyku getirici özelliğe sahip olduğunda “Anason çayı bebeklerde uyku yapar mı?” sorusuna da olumlu yanıt verir. Böylece çayı bebeğinizi yatırmadan önce vermeniz en doğrusudur. Çayın miktar ve tohum oranını doktor tavsiyesi dâhilinde şekillendirmeniz gerekmektedir. Miktarda artış ve düzensiz kullanımın yan etkileri görülebilir.
Birçok doktor ve beslenme uzmanı tarafından adından sıkça söz ettiren anason, insan vücuduna katkıları ile yararlı bitkiler arasında yerini korur. Yararlı özellikleri anasonun ilaç yapımında kullanılmasına dahi olanak tanımıştır.
Kökü ve yağı, eczacılık için önemli bir ham maddedir. Bunun yanı sıra hamur işi yapımında da kullanılan bitki, hoş kokusu ve tadıyla da bilinir. Anason çayı da birçok beslenme uzmanı tarafından sıkça tavsiye edilen anason tüketim şekilleri arasında yer alır.
“Anason çayı ne işe yarar?” sorusu da satıcılara ve doktorlara en sık sorulan sorulardan bir tanesidir.
Anason tohumuyla yapılan bitki çayı, ağrı kesici işlevi görmesiyle bilinir. Bir hastalık neticesinde gelişen ağrı, kramp, spazm, kusma, ishal, öksürük vb. rahatsızlıklara iyi gelir.
Anason çayı, yatıştırıcı etkisiyle de dikkat çeker. Sinir ve stres düzeyini düşürerek dinginlik verir.
Bunun yanın sıra anason bitkisi içerdiği magnezyum, potasyum, demir, çinko vb. mineraller açısından zenginlik içerisinde olduğunda vücut için çok önemlidir.
Kas-eklem ağrılarına da içeriği açısından iyi gelir.
Anason çayının en çok kullanıldığı alanlardan biri de lohusa dönemidir. Yeni doğum yapan anneler, sütlerini arttırmak ve bebeklerinin gazlarını çıkartmak amacıyla anason çayına başvurabilirler.
Ayrıca anason çayı mide hazımsızlıklarını gidermesi sebebiyle ağır yemeklerden sonra da sıkça tercih edilerek mideyi rahatlatır.
Anason çayının zayıflatıcı etki gösterip göstermediği de merak edilenler arasındadır. Anne sütünden bebek gazına birçok faydası olan anason, yağ yakıcı özelliğiyle diyet programlarına da dahil edilebilir.
Anason çayının yağ yakıcı etki göstererek kilo vermeyi hızlandırmasının sebebi, içerisinde taşıdığı Omega 3 yağı sebebiyle tokluk hissi vermesidir. Bünyeden bünyeye değişiklik gösterse de anason çayı düzenli şekilde tüketildiğinde kilo verimini hızlandırır.
Daha etkili sonuç için sabahları uyanınca aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir.
Anason, her ne kadar yararlı bir bitki de olsa aşırı ve yanlış kullanımında her bitki gibi birtakım yan etkiler gösterecektir. Bu yüzden anasonu doktor talimatı doğrultusunda tüketmek en uygunudur. Aksi takdirde alerjiye, iltihaplı ve kaşıntılı dökülmeye sebebiyet verebilir.
Ayrıca anasona alerjisi olanlar içinse daha şiddetli tesirler izlenebilir. Ayrıca her ne kadar anason çayı, anne sütü miktarını arttırsa da hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
“Anason çayı nasıl demlenir?” sorusu da bitki çayı severlerin ve anasonun faydalarına ihtiyaç duyanların (özellikle de taze annelerin) en sık sorduğu sorulardan biridir.
Anason çayı pratik ve kolay bir demleme yöntemine sahiptir. Aktar vb. yerlerde satılan anason, genellikle tohum yahut taze-kurutulmuş yaprak şeklinde bulunur. Bir bardak anason çayı için bir tatlı kaşığı anason tohum yeterli gelecektir. Tohumları havanda ezmeniz, aromalarını salmasını kolaylaştıracaktır. Cezveye aldığınız tohumların üzerine kaynar suyu ekleyerek beş dakika kadar kaynatmanız sonra da 10 dakika kadar demlenmeye bırakmanız gerekecektir. Ardından tohumları süzerek tüketebilirsiniz.