Bebeklerin kaka yapamamasının en önemli nedeni anne sütüdür. Tabi bu durumun etkisinin yanı sıra, bağırsakların ve sindirim sisteminin yeni gelişiyor olmasının da rolü büyüktür. Bebeğim kakasını yapamıyor ne yapmalıyım sorusunun cevaplarını yeni bir başlıkta vereceğiz. Ancak ondan önce bebeklerin sindirim sistemi ve yaptıkları kakanın neye işaret ettiğinden bahsetmek istiyoruz.
Bebekler kakalarının yapmadıklarında ya da gaz çıkarmadıklarında çoğu anne ya da baba, bu durumun kabızlıktan ileri geldiğini zanneder. Ancak kabızlık çoğu kişinin bildiği gibi kaka yapamama durumu değil, sert ve topkıvamında olan kakalara verilen addır.
İlk doğan bebeklerin birçoğunda dışkı; sulu ya da diş macunu kıvamında, hardala yakın sarı renkte ya da susama benzer parçacıklar halinde ise normaldir.
Aslında bebeklerin seyrek olarak kaka yapması, sağlıklı bir durum olarak görülebilir. Bebeklerin ilk aylarında bağırsaklar ve buna bağlı olarak sindirim sistemi gelişme gösterdiğinden dolayı, seyrek kaka durumu gayet normaldir. Anne sütünün verimliliğinin de bu durumda katkısı büyüktür.
Ancak bebeğinizin ilerleyen aylarda huyunda değişmeler oluyorsa ya da rutinin dışına çıkmışsa o zaman bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirsiniz. Genelde anne sütünü reddetme durumları, uykuda düzensizlik ve bununla beraber seyrek kaka yapma durumu, bir şeylerin ters gittiğinin habercisi olabilir.
Bu durumda uzman bir doktora başvurmak ve bebeğinizi kontrol ettirmek en doğrusu olacaktır.
Birçok doktor her şeyin normal olduğu durumlarda, seyrek kaka yapma olayına elle müdahaleyi önerebiliyor. Genelde fitil yöntemi en işe yarayan yöntem diyebiliriz. Fitilin pamuk kısmını sıvı yağa batırıp bebeğin anüs kısmına bir miktar ilerletebilirsiniz. Bu yöntem bazı bebeklerde işe yarıyor.
Ancak işe yaramadığı durumlarda söz konusu tabi ki…
Bazı bebeklerde ise bir çay kaşığı zeytinyağı, bağırsakların çalışmasını ve kaka yapmasını sağlayabiliyor. Ancak belirtelim ki, bu saydığımız ve sayacağımız yöntemler bebeklerin hepsinde işe yaramıyor.
Nasıl ki her insanın metabolizması farklıysa, bebeklerde de durum aynıdır. Mesela yetişkinlerin bazılarında bir tane aspirin baş ağrısını geçirebilirken, bazı yetişkinlerde bu tedavi bir işe yaramayabilir.
Zinco adı verilen ve bağırsakların sindirim yapmasına yardımcı bir ilaç, doktorlar tarafından önerilebilir. Bu ilacın bebek versiyonu da var ve damla şeklinde satılıyor. Bu ilacı da doktor tavsiyesi ile deneyebilirsiniz. Bazı anneler bu yöntemin de işe yaradığını söylüyorlar.
Bazı durumlarda ise ne yapsanız bir işe yaramaz ve birkaç ay sonra sorun kendiliğinden çözülür. Yani bebekler normal bir şekilde kakalarını yapmaya başlarlar.
Supplemental grubunda olan ve bebekler için üretilen bazı takviye ürünlerini deneyebilirsiniz. Bu ürünler bebeklerin bağırsaklarını çalıştırır ve sindirim sistemine yardımcı olur.
Sonuçta hepimiz iyi birer anne ve babayız. Ancak bilgimiz dahilinde deneyeceğimiz bazı yöntemler, bebeğimize zarar verebilir. Bu olasılığı göz önüne alarak, internet üzerinden ya da tanıdıklarınızın telkinleri ile yanlış bir duruma sebebiyet vermenizi istemiyoruz. Bu yüzden yazımızın bu kısmından itibaren, bebeklerin kaka problemini çözmek için en sık yapılan yanlışları sıralayacağız. Umarız tavsiyelerimiz siz değerli ailelere yol gösterici nitelikte olur.
Kocakarı ilaçları diyebileceğimiz ve birçok ailenin çevresinden duyduklarından oluşan, uygulamaları rastgele denemenizi tavsiye etmiyoruz. Mesela üzüm suyunu sulandırıp vermek, bazı bebeklerde işe yarayabilir. Ancak birçok bebekte işe yaramayacaktır.
Aynı şekilde zeytinyağı ya da sıvı yağ ile bebeğin karnını ovalamak da birçok bebek de işe yaramayacaktır.
Rezene ve papatya çayı gibi bitkilerin ılık su ile içirilmesi de bebeklerin kaka yapmalarını sağlamayabilir. Ancak daha önce söylediğimiz gibi bazı bebeklerde de işe yarayabilir.
Burada önemli olan bebeklerin sağlıklı bir şekilde kakalarını yapmalarıdır. Bunu sağlamak adına her yöntemi denemek, doğru bir yaklaşım olmayabilir.
Bazen doktorların da bu konuda hata yaptığını görebiliriz. Mesela doktorun önerdiği ilaç bebeğe uymayabilir ve bebeğin kaka yapma sorununu gidermeyebilir. Nadir de olsa bu durum ile karşılaşmak olasıdır.
Zeytinyağı ve pamuklu çubuk ile yapılan fitil uygulamasını da çok gerekli değilse tavsiye etmiyoruz. Ancak bir ya da iki defa uygulandığında işe yarayabilir.
Bebeklerin anatomisinde birçok özellik aynı olmakla birlikte, yapısal olarak farklılıklar görülebilir. Nasıl ki bazı insanlar, bazı bitkilere karşı alerji duyuyorsa, aynı bitkiler birçok insanı etkilemeyebilir. Bu durum gıdalarda da gözlemlenebilir.
Bebeğim kakasını yapmıyor sorununda da, bebeğin yapısına göre farklı yöntemlerin uygulanması gerekir. Nasıl ki her insanın yapısı farklıdır ve kilo problemlerinde farklı diyetler hazırlanır. Aynı şekilde bebeklerdeki kaka yapma probleminde de farklı yöntemlerin uygulanması gerekir.
Diyet listesi hazırlanırken, uzman diyetisyenler, kilo sorunu olan kişilerin yapısal özelliklerini analiz ederler. Aynı şekilde uzman doktorlar da, ilaç yazmadan önce ya da uygun olan tedaviyi uygulamadan önce, bebeklerin yapısal özelliklerini belirlerler.
Tabi ki annelerin de doktor tavsiyesine göre günlük olarak yapmaları gerekenlerin yapmaları gerekir. Ancak doktor tavsiyesine ve bazı uygulamalara rağmen, bebeğinizin kaka yapma problemi yok olmadıysa, zamana bırakmanız gerekiyor. Tabi bu söylediğimiz, bebekte ciddi bir hastalık problemi olmayan durumlar için geçerlidir.
Bu yönden bebeği daha fazla hırpalamamak adına bazı durumları zamana bırakmak daha iyi olacaktır. Bebeklerde kıyafet seçimi de kaka yapma durumunu etkileyen faktörlerdendir. Çok sıkı kıyafetler, sindirim sisteminin de sıkışmasına neden olabilir.
Eski alışkanlıklardan olan ve hala günümüzde bazı ailelerin uyguladığı, kundak yöntemi, bebek için son derece sakıncalıdır. Sindirim sistemini etkilemesinin yanı sıra, bacak eğriliğine de neden olabilir. Özellikle kız çocuklarında bu belirttiğimiz durumlar görülebilir.
Bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı da bir başka önemli faktördür. Ortamın ideal sıcaklığı oda sıcaklığıdır ve bu değer de 28 derece civarındadır. Bu sıcaklığın altında bir değer olduğunda, bebekler üşüyebilir. Aynı şekilde bu sıcaklık değerinden fazla olduğu zaman da bebek de hararet durumları görünebilir.
Her iki durumda da bebeğin vücudu bu durumdan etkilenebilir. Ancak en fazla bebeğin kaka yapmama problemi olarak anne sütü etkendir. 1 yaşında katı gıdalara geçildiğinde ise bebek, katı gıdalara uyum sağlama konusunda biraz zamana ihtiyaç duyarlar.
Bu esnada kabızlık ve kaka yapamama sorunu ortaya çıkabilir. Ancak bu durum geçicidir ve kısa bir süre sonra yok olur.
Annelerin bebekleri söz konusu olduğu zaman ne kadar hassas davrandıklarını biliyoruz. Ancak bilgi eksikliğinden dolayı, bebeklerdeki sorunları gidereyim derken, daha büyük sorunlara neden olunabileceği akılda tutulmalıdır.
Mutlaka bebeğinizin sağlığı söz konusu olduğunda, uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Aile doktoru ise en iyisidir diyebiliriz. Aile doktoruna, bebekler ile ilgili her konuda danışabilirsiniz. Acil bir durum söz konusu olduğunda ise aile doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Annelerin kendi yapabileceklerini de, yeteri kadar bilgi edinip uygulamaları gerekir. Sonuçta bebekle birebir olarak ilgilenen annedir. Burada önemli olan doğru bilgileri edinip, annenin bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesidir.
Kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemeli, doğru bilginin mutlaka peşinden gidilmelidir.