Dağlık alanlarda çok tüylü türleri de vardır. Boyutu ot ile çalı arasındadır.Çiçekleri küçüktür ve taç yapraksız bir bitkidir. Çoğalması genel olarak ve özellikle Avrupa türlerinde neredeyse eşeysizdirler. Bin kadar türü bulunmakta ve hemen hemen 300’ü Avrupa’da yerli bitkidir. Avrupa’da halk ilacı olarak kullanılır. Bu bitkinin birkaç çeşidi iyi yem vermekte , çok azı da süs bitkisi olarak büyütülür.
Aslanpençesi bitkisi, yazın küçük ve yeşil, orta boyda çalılar şeklindedir ve 2 yıldan fazla yaşamaktadırlar. Otsu bir bitkidir.Eksenleri yerin üstünde ve bazen de bir kısmı odunlaşmış. Dallanma bir eksenden etrafa doğru yayılmaktadır. Ana ekseni yatık, filizleri tüylü olurlar , bu bitkinin tüylerinde dallanma olmaz ve düz büyümektedir..
Ana kökleri çimlenmeden kısa zaman ana kökten yeni kökler çıkarılar.Bitkinin köklenme hızı toprağın nem oranı ve cinsine göre değişmektedir.
Dik büyüyen tropik çalılarda eksenler, çiçeklenme dönemi dışında çoğunlukla birbirine benzer.Bitkide dik büyüme asıl büyüme şeklidir. Ayrıca yerde sürünerek büyüyen bitkilerin de büyümesi ilk yıllarda dik olur. Yetişkin olan bitki de bir kaç tane kısa ve dik filizler çıkarır, bunlar gerektiği kadar köklenemediği için iyi beslenemeyerek ölürler.
Yaprağın tepesinde su yarıklarına bulunmaktadır.Bu yarıklardan geceleri sıvı çıkar.
•Kadın hastalıklarında, vajinal enfeksiyonların giderilmesinde, şiddetli adet sancılarının giderilmesi ve adet bozukluklarının düzene girmesinde yardımcıdır.
• Kadınlarda regl döneminde kanamanın fazla olması durumunda etkilidir. Ayrıca adet dönemi sancılarının hafifletilmesine yardımcı olur. Bitkiden yararlanılarak yapılan çay düzenli tüketilirse aşırı âdet kanaması ve sancı gibi durumlar daha az yaşanır ya da sancı yaşanmasını önler. Ayrıca miyom tedavisine de yardımcı olabilmektedir. Yinede uzman bir doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
• Merhem olarak kullanıldığında kesiklerin oluşturduğu yararlarda, sıyrıklar da, egzama tedavisinde kullanılabilir.
• Bitkinin çayı tüketildiği zaman mide bulantısını giderir. Fakat bulantının farklı sebebi bulunuyorsa etkisini göstermeyebilir.
• Diş eti kanamalarında, boğaz enfeksiyonlarında ve ağızda çıkan yaralara da faydalıdır.
Bağırsaklarda oluşan sindirim problemlerine iyi gelmekte, ishal için kullanılmaktadır.
• Çay yapılan bitki ile ağızda gargara yapılırsa ağız içi yaraların tedavi olmasına yardımcı olur.
• Bazı hastalıklarla birlikte boğaz ağrısı görülmüşse ağrının giderilmesine yardımcı olur.
• Antioksidan bakımından zengin olan bu bitki, yaşlanmayı geciktirir, ciltte meydana gelen koyu renk lekelerin giderilmesinde, ölü hücrelerden arındırarak cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini yardımcı olur.
• Saç köklerin güçlenmesine, hızlı, sağlıklı bir şekilde uzamasını yardımcı olur. Saçlarınıza masaj yaparak da uygulayabilirsiniz. Çayını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın ve bir saat bekleyip yıkayın.Haftada bir uygulandığında saç dipleriniz güçlenir ve saç dökülmelerin de azaldığını görebilirsiniz.
• Aslanpençesi uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Strese bağlı uykusuzluk sorunu yaşayanlar, yatmadan önce bir bardak çayını içerek, daha rahat,daha huzurlu bir uyku çekebilirler. Bunla beraber uykuya dalma süresi de kısalacaktır.
Sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi de destekler. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır.Kilo vermek için diyet yapan biri kullanırsa zayıflamasına yardımcı olur. Bunlarla beraber bilmeniz gereken aslanpençesi ve diğer tüm şifalı bitkiler tek başına zayıflamanızı sağlamaz fakat bir diyet programı uyguluyorsanız destek olur.
• Gerek çay olarak tüketildiğinde gerekse tropikal olarak uygulandığında ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.Özellikle de karın ve mide ağrılarına iyi gelmektedir.
• Hücre hasarlarını geciktirir, sürekli kullanılırsa cilt kırışıklıklarını azalmasına yardımcı olur.
• Egzama, arı sokması, böcek sokması gibi durumlarına iyi gelmektedir ve ciltte oluşan kızarıklıkları giderir. Ayrıca kesik, yara, zedelenme gibi yaralanmaların geçmesine de yardımcı olur.