Amh Testi Nedir?

Amh Testi Nedir?

Anti-Müllerian Hormon Testi kısa adı ile AMH Testi, ağırlıklı olarak kısırlık araştırmasında, kadının yumurtalık rezervini ölçmek için yapılan bir kan testidir.

AMH hormonu, hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan bir hormondur. Kadınlarda öncü yumurta keselerinin (folikül) gelişmekte olan hücrelerince salgınan bir glikoprotein türüdür.

Anne karnında salgılanmaya başlayan bu hormon menopozun sonuna kadar salgılanmaya devam etmektedir ancak menopoz ile beraber ölçülemeyecek kadar düşük seviyeye geriler.  

AMH‘ın en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veri oluşturmasıdır. Kadınların yumurtalık rezervini gösteren AMH böylelikle yumurta azlığı ya da erken menopoz gibi olumsuzlukların tespitini sağlayabilmektedir. Birkaç yıl öncesine kadar tüp bebek tedavilerinde yumurtalık rezervinin takibi FSH testi yapılırken yeni gelişmeler sayesinde AMH testi kadınların doğurganlıklarında belirleyici etkisi olan yumurta rezervi ve kalitesi konusunda net bir veri kaynağı olmuştur. 

AMH Testi Neden Yaptırılır?

  • Yaygın Kullanım amacı kadınların yumurtalık rezervinin ölçümlenmesidir. Kadınlar belli sayıda yumurta ile doğar ve bu yumurtalar her adet ile beraber azalır. AMH testi (over rezervi) yumurtalık kapasitesini ölçmek için kısırlık araştırmasında ve tüp bebek tedavisinde istenir.
  • Menopoz tespitinde yapılan bir testtir.
  • Yumurtalık kanseri şüphesinde, kanser tedavisi sonrası hasar tespitinde istenebilen bir testtir.
  • PCOS (Polikistik Over Sendromu) şüphesi olan kadınlarda tanı amaçlı AMH testi istenerek yumurtalıkların fonksiyonları ölçülür. 

AMH Testi Nasıl Yaptırılır?

AMH Testi adetli olmayı gerektirmeyen siklusun herhangi bir günü alınabilen kan örneğinden bakılarak yapılan bir testtir. Kan vermek yeterlidir.

AMH Seviyesi Düşük Çıkarsa Ne Olur?

Üreme sağlığı açısından AMH testinde değerlerin düşük çıkması kadındaki yumurta sayısı düşüklüğünü gösterir. 1’in altındaki değerler acele et yumurta bitiyor anlamını taşır.

AMH sonucu düşük çıkan ve anne olmak isteyen kadınların zaman kaybetmemeleri gerekmektedir. Yumurta dondurma bu aşamada gebelik şansını korumak için önerilen yöntemlerden biridir.

Ortalama 38 yaşından önce yapılan AMH testi normal değerleri 2.6 – 6.8 ng /ml olarak gözlemlenmiştir. Fakat polikistik over olan kişilerde AMH testi değeri 6.8 ng /ml den daha yüksek seviyede bulunmuştur.

AMH Testi ile FSH Testi Arasındaki Fark?

  • AMH Testi Yumurtalık Kapasitesini FSH testine oranla çok daha net ölçümleyebilmektedir. FSH değeri saatler içerinde oynar ve değişkenlik gösterir, AMH değeri ise sabittir.
  • AMH testi kadındaki yumurta rezervinin sayısını göstermektedir.
  • FSH‘ın aksine AMH testi için adetin herhangi bir günü yapılabilir.
  • AMH testi doğum kontrol haplarından etkilenmemektedir.
  • Açlık tokluk AMH testini etkilememektedir.

AMH Testinin Önemi

AMH testi Tüp Bebek Tedavisi sırasında uzmanlara kişiye özel olarak en doğru tedavinin oluşturulabilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine, ne tür ilaçlar kullanılacağına dair bilgi vermektedir. 

Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Amh Testi Nedir?
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN