4 Haftalık Gebelik Belirtileri

4 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebeliğin 4. Haftası

4 haftalık gebelik sırasında hamile olduğunuzu biliyorsanız, haberi pek çok kadından daha erken öğrendiniz demektir. Tebrikler! Heyecanlı veya bir bebek sahibi olma fikrine kendinizi alıştırmış olabilirsiniz. Her iki durumda da, en azından şimdilik kendinizde herhangi bir fark hissetmeyebilirsiniz. Çünkü hamileliğin erken aşamadaki belirtileri hemen başlamayabilir. Bu muhteşem haberi kesinlikle eşinizle birlikte kutlayın, ama henüz diğer insanlara söylemek istemeyebilirsiniz.

4 haftalık gebelik sırasında ilk iş olarak doktorunuzu arayın ve doğum öncesindeki ilk kontrolünüz için randevu alın. Doktorunuz, idrar veya kan tahlili ile hamileliğinizi doğrulayacaktır.

4 Haftalık Gebelikte Bebek Kilosu

4 haftalık gebelikte, bebek bir haşhaş tohumundan daha küçüktür (hemen hemen mikroskobik boyutta). Bebek artık blastokist (ufak bir hücre yumağı) olarak bilinir ve yeni yuvasına (rahminize) yerleşmekle meşguldür. Gelecek 6 hafta boyunca gerçekleşecek tüm önemli gelişmeler için hazırlanır.

4 Haftalık Gebelik Belirtileri

4 haftalık gebelik esnasında hamilelik testinizin pozitif olmasını sağlayan hamilelik hormonları, aynı zamanda daha tipik belirtilerin bazılarının ortaya çıkmasına da sebep olur. Bu hormonların miktarları oldukça hızlı artar. Gebeliğin 4.haftasında belirti görülmemesi normaldir ama yakın gelecekte bulantı ve kusma başlayabilir. 4 haftalık gebelik belirtileri şunlardır:

  • Şişkinlik. Hamilelik hormonu progesteron biraz şişmenize neden olabilir. Rahat pantolonları ortaya çıkarma zamanı geldi!
  • Hafif kramplar. Gebeliğin 4.haftasında kramplar sizi endişelendirebilir, ama aslında bebeğin rahim duvarınıza doğru şekilde yerleştiğinin işareti de olabilir. Ancak, gebeliğin 4.haftasındaki her türlü ciddi krampı veya ağrıyı hemen doktorunuza söylemeniz gerekir. Doktorunuz, hiçbir sorun olmadığından emin olmak için sizi muayene etmek isteyecektir.
  • Lekelenme şeklinde hafif kanama. Gebeliğin 4.haftasında, bebeğin yerleşmesi sonucunda hafif kanama meydana gelebilir. Endişelenmeyin, bu da tamamen normaldir. Ama yine de temkinli olmakta fayda var: eğer kanama, adet kanaması gibiyse veya daha fazlaysa, birkaç günden uzun sürdüyse veya herhangi bir şekilde endişeleniyorsanız, doktora görünün.
  • Ruh halinde ani değişimler. Bu yaşadıklarınız, sizin hayal gücünüzle ilgili bir durum değil. Ruh haliniz, dalgalanan hormonlarınız nedeniyle düzensizleşiyor (Ama bunun nedeni stres de olabilir, zihninizin gelecekle ilgili pek çok şeyi aynı anda düşünmesi de). Hamilelikteki ruh hali değişiklikleri ilk 12 haftada en şiddetli seviyededir. Bu dönemden sonra, hormonlar biraz düzelir ve olur olmaz her şeye ağlama ihtimaliniz azalır.
  • Sabah bulantısı. Uzmanlar, hamile kadınların yaklaşık %50-90’ınının bir sabah bulantısı yaşadığını söylüyor (bulantı yanında bazen kusma da görülebilir). Bu nedenle, henüz mideniz rahatsız değilse de, bir noktadan sonra olabilir. Sabah bulantısının en kötü olduğu dönem, genellikle 9.hafta civarıdır. Daha sonra, yavaş yavaş düzelir ve genellikle ikinci trimester’da tamamen yok olur.
  • Yorgunluk. Gebeliğin 4.haftasında en yaygın görülen belirtilerden biri de yorgunluktur. Çünkü vücudunuz, bu küçük hücre yumağını büyüterek bir embriyo haline gelmesini sağlamak için çok çalışır.
  • Göğüslerde ağrı. Göğüsleriniz, dalgalanan ve vücudunuza “Bir bebek geliyor. Süt kanallarını hazırlamaya başla!” diyen hormonlar nedeniyle şişer ve hassaslaşır.

4 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

4 haftalık gebelik nedeniyle karnınızda biraz şişkinlik olabilir ama, henüz hamile görünmediğine emin olun. Yine de bir anne adayı gibi davranmaya başlamanız gerekir. Bu da kendinize ve bebeğinize itina göstermeniz anlamına gelir.

Bebek, gebeliğin 4.haftasında önemli gelişmeler yaşar. Bu nedenle, henüz almıyorsanız bir doğum öncesi vitamini almaya başlayın. En azından 400 mikrogram folik asit içeren bir vitamin seçin ve her gün almayı unutmayın. Kafanızda bir sürü şey olduğunu biliyoruz ama folik asidin doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu kanıtlandığı için bu husus çok önemli!

Kotunuzun düğmesini kapatmak zorlaşacağı için, daha bol giysiler tercih edin. Streç pantolonlar, taytlar, bol gömlekler ve hırkalar giymeyi deneyin. Şık görünmenize ve rahat etmenize yardımcı olacak çok çeşitli giysi seçenekleri mevcut.

4 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Gebeliğin 4.haftasında hücre yumağı bölünerek embriyoyu (gelecekteki bebeğiniz) ve plasentayı oluşturur. Bebeğin sinir yolu, omurgasının yapıtaşı, beyni ve bel kemiği zaten oluşmuştur. Bebeğiniz için koruyucu yastıklama sağlayan amniyon kese ve sıvısı oluşur. Gebeliğin 4.haftasındaki ultrasonda, tüm bunlar (gebelik kesesi adı verilir) ufak küçük bir nokta gibi görünür.

4 haftalık gebelik sırasında ultrasonda bir şey görülmeyebilir. Kadın doğum uzmanına 4 haftalık hamile olduğunuzu söylediğinizde, sizi tebrik eder ve ardından bir ay sonrası için size doğum öncesi ilk kontrolünüz için randevu verir. Sağlık durumunuzda sorun veya hamilelik komplikasyonu riskiniz yoksa, henüz doktora gitmenize gerek yok. 8. veya 9. haftada kadın doğum uzmanının göreceği çok daha fazla şey olacak (Kalp atışı dahil!). Bu süre içerisinde, iyi beslenin, bol su için, alkol ve sigara gibi sağlıksız alışkanlıklardan uzak durun ve rahatlamaya çalışın. Elinizden geleni yapın.

Gebeliğin 4. Haftasında Yapılacaklar

4 haftalık gebelik sırasında yapılacaklar aşağıdaki gibidir:

  • Bir kadın doğum uzmanı bulun ve doğum öncesi ilk randevunuzu alın
  • Alkol ve sigara içmeyi bırakın
  • Doğum öncesi vitamini almaya başlayın
  • Hamile olduğunuzu eşinize söyleyin
Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN