38 Haftalık Hamilelik Doğum Doğum Belirtileri

38 Haftalık Hamilelik Doğum Doğum Belirtileri

Gebeliğin 38. Haftası

38 haftalık gebelik sırasında bebeğiniz muhtemelen pelvisinizde iyice aşağıya doğru inmiştir. Bu durum, sizin var olduğundan bile haberdar olmadığınız birçok sinirinize inanılmaz bir baskı yaptığı anlamına gelir. Bir taraftan bu yeni ortaya çıkan rahatsızlıkla uğraşırken, güçlü ve düzenli aralıklarla meydana gelen kasılmalar ve nişan gelmesi gibi doğum belirtilerini gözlemlemeye devam edin. Uzun süredir büyük bir sabır ile beklediğiniz kavuşma anı önümüzdeki birkaç hafta içinde değil de bu haftanın herhangi bir gününde her an olabilir. O zamana kadar soğukkanlı olmaya çalışın.

38 Haftalık Bebek Boyutu

Bebeğiniz 38. Haftalık olduğunda bir kış kavunu kadar büyüktür. Bebek yaklaşık 49-50 cm uzunluğundadır ve baş çevresinin çapı karın çevresiyle aynıdır. 38. Haftalık ortalama bir bebeğin ağırlığı ise yaklaşık 3 kilodur. Doğum ağırlığına ne kadar da çok benziyor, değil mi?

38 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

38 haftalık gebelik dönemindeyseniz hamileliğinizin sekiz ay ve iki haftasını geride bırakmışsınız demektir. Bu hesaba göre gebelik maceranızı sonlandırmaya çok yakınsınız.

38 Haftalık Gebelik Belirtileri

38 haftalık yaygın gebelik semptomları hamileliğin tüm özelliklerini taşımaktadır. Karnınız çok şiş, bebeğiniz neredeyse çıkmaya hazır, vücudunuz ise büyük buluşma (doğum günü) için hazırlıklarına son hızla devam ediyor. 38 haftalık gebelik belirtileri şunlardır:

  • Braxton Hicks kasılmaları: Daha önceki haftalarda olduğu gibi gebeliğinizin 38. Haftasında da bu kasılmaların meydana gelmesi ve sizi rahatsız etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, bu tür kasılmaları haftalardır yaşıyor olabilir veya 38 haftalık hamile krampları ile birlikte karnınızın gergin görünmeye başladığını yeni fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Eğer kasılmalarınız sancılı değilse ve pozisyon değiştirdiğinizde geçiyorsa bile, bunların hâlâ Braxton Hicks kasılmaları ( yalancı doğum kasılmaları olarak da bilinir) olduğunu söyleyebiliriz.
  • Uyku problemi: Gebeliğinizin son haftalarında olduğunuz için belki kendinizi endişeli hissediyorsunuzdur, ya da rahat bir uyku uyuyamama nedeniniz hissettiğiniz ağrı ve acıdır. Fakat çok yorgun biri için, iyi bir gece uykusu şu an her şeyden daha değerlidir!
  • Artan vajinal akıntı: Bu hafta kalın, sümük benzeri bir maddenin iç çamaşırınızı kirlettiğini fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu akıntının adına nişan gelmesi denir ve gebeliğin son zamanında böyle bir akıntının gelmesi gayet normaldir. Rahim ağzınız doğum için hazırlanırken genişler ve bu sayede bu akıntı salınır. Korkmayın! Doğum nişanının (mukus tıkacı) her bir damlası sizi doğuma doğru bir adım daha yaklaştırıyor!
  • Göbeğinizin Kaşınması: Gebeliğinizin 38. Haftasında karnınız, gerilebileceği kadar gerilmiştir, bu nedenle önceki haftalara göre daha hassas olduğunu hissedebiliyorsunuzdur. Bu durumda cildinizi nemlendirmek size yardımcı olabilir. Aynı zamanda gün içerisinde bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Göbeğinizde aşırı derecede kaşıntı ve kızarıklık olması ise normal değildir. Bu yüzden kurdeşen şeklinde kaşıntı ve kızarıklık olması hâlinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza bu durumu danışın.
  • Şişmiş ayak ve ayak bilekleri: 38 haftalık hamilesiniz, bu nedenle bir insan olarak arkanıza yaslanıp ayaklarınızı mümkün olduğunca yukarı kaldırmak için bir bahaneniz var. Bununla birlikte vücudunuzun kan akışını hızlandırmak ve şişliklerinizi azaltmak için düzenli yürüyüş yapmayı alışkanlık hâline getirin.
  • Anksiyete: Gebeliğinizin 38. Haftasına geldiğinizde sabrınızın tükenmiş olması normaldir. Bu durum önemli miktarda hamilelik kilosu aldıysanız, karmaşık ve zorlu bir hamilelik süreci geçirdiyseniz veya ikiz bebeklere 38 haftalık hamile iseniz daha da güçlenebilir. Bu nedenle zihninizi eğlenceli şeylerle meşgul etmeye çalışın. Mesela, bir film izleyin, eşinizle akşam yemeği yiyin veya öğle yemeği için arkadaşlarınızla bir araya gelin. Bu günler yenidoğan bebeğiniz tüm zamanınızı almadan veya tüm dikkatinizi çekmeden önceki son günleriniz veya haftalarınız olabilir. Bu yüzden son günlerinizin olabildiğince tadını çıkarın!

38 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

Hamileliğinizin 38. Haftasında doğum belirtileri de başlayabilir. 38 haftalık gebelik doğum belirtileriaşağıdaki gibidir:

  • Kanama: Mukus gibi kalın ve lekeli bir akıntı ( doğum nişanı veya nişan gelmesi) veya hafif kanlı bir belirti (kanama) olabilir. Bu, rahim ağzınızın doğum için hazırlanırken genişlemeye başladığının bir işaretidir.
  • İshal: Gebeliğinizin 38. Haftasında ishal, yediğiniz baharatlı yiyecekler yüzünden olmayabilir. Bu hormonlarınızın vücudunuzu doğuma hazırladığının bir işareti olabilir ve doğumun çok yakında gerçekleşebileceği anlamına da gelebilir.
  • Mide Bulantısı: Mide bulantısı gebeliğinizin 38. Haftası için de geçerlidir. Bu seferki bulantı kesin olarak doğumun başladığının habercisi değildir fakat bazı kadınlar doğum başlamadan hemen öncesinde midelerinin bulandığını iddia etmektedirler.
  • Kasılmalar: Kasılmalar günün normal bir parçası hâline gelmiş ya da şimdiye kadar fark edilmemiş olabilir. Ancak gebeliğinizin 38. haftasında karnınız düzenli aralıklarla kasılmaya başlar. Bu kasılmalar durmaksızın devam ediyorsa, muhtemelen doğumun erken evrelerinde olduğunuzu bilmelisiniz. Çok ağrılı kasılmalar veya beş dakikadan daha kısa aralıklı kasılmalar bir an önce hastaneye gitmeniz gerektiği anlamına gelir!
  • Sırt Ağrısı: Haftalardır sırt ağrısı çekiyor olabilirsiniz ancak hamileliğinizin 38. haftasında yoğun veya ani sırt ağrısı doğum belirtisi olabilir. Bu yüzden 38. haftanızda bu tür bir belirti yaşarsanız bunu doktorunuza bildirin.
  • Suyun gelmesi: Vücudunuzdan idrar hariç başka bir sıvının geldiğini hissederseniz, bu amniyotik kesesinin patladığı ve içindeki sıvının sızmaya başladığı anlamına gelir. Doğum genellikle suyun gelmesinden kısa bir süre sonra başlar. Eğer bu tür bir semptomla karşılaşırsanız bunu hemen doktorunuza bildirin.

38 haftalık gebelik sırasında preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gestasyonel diyabet (gebelik şekeri), rahim enfeksiyonu veya plasenta problemi gibi bir komplikasyon varsa, doğumu suni sancı veya farklı bir yöntem ile başlatmak tıbbi olarak gerekli olabilir. Diğer taraftan, ikiz bebek bekleyen 38 haftalık hamileyseniz veya gebeliğinizin 38. haftasında kanamanız olduysa, doktorunuz size “Zamanı geldi” diyebilir. Bu durum gebeliğinin sonlanması için iki haftası daha olduğunu düşünen bir anne adayını paniğe sokabilir ama her şeyin yoluna gireceğini bilmelisiniz. Gebeliğini 42. Haftaya taşımış bir kadın da olsanız hiç kimse kendine doğuma yüzde yüz hazır hissetmez. Ayrıca şunu asla unutmayın, siz ve bebeğiniz bu süreçte doktorunuzun gözetimi altında ve emin ellerdesiniz.

Unutmayın, 38. haftada herhangi bir komplikasyon olmadığı taktirde doğumun dışarıdan müdahale ile başlatılması doğal olarak önerilmemektedir. Hatta bazı yöntemlerin güvenli olmadığı bile düşünülmektedir. Belki de bebeğiniz içeride biraz daha fazla zaman geçirmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyordur! Çünkü ne kadar içeride kalırsa, doğduğu zaman yenidoğan yoğun bakımına girmesi o kadar düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle doğumunuz normal sürecinde gidiyor ve doğumu kendiniz başlatmaya çalışmak istiyorsanız, öncelikle doktorunuza danışın ve bebeğinizin tam olarak “gününü doldurmuş ” olması için en az bir hafta daha bekleyin.

38 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Gebeliğinizin 38. Haftasına ulaştığınızda, karnınızdaki bebeğinizin saçı 2,5 cm kadar ya da daha fazla uzamış olabilir. Bebeğiniz yavaş yavaş derisindeki beyaz tüyleri (verniks kazeoza) döküyor, fakat bu beyaz tüylerin bir kısmını doğumda da görebilirsiniz.

Artık doktorunuzu haftalık olarak görüyorsunuz. Bu nedenle bu hafta bir randevunuz olacak. Bu haftalık randevularda doktorunuz, bebeğin baş aşağı konumda olup olmadığını ve başın pelvik odaya girip girmediğini kontrol edecektir. Ayrıca rahim ağzınızın dilatasyon (açılma) ve efasman (incelme) açısından kontrol edileceği bir pelvik muayeneye hazır olun. Ne yazık ki, dilatasyon veya efasmana dayalı doğumu öngörmek söz konusu olduğunda bunun için tarih veya saat belirtmek oldukça zordur. Eğer rahim ağzınız açılmaya veya incelmeye başladıysa, bebeğinizin size “merhaba” demesi saatler, hatta haftalar alabilir. Bununla birlikte, şu ana kadar hiç açılmanız olmamış olsanız bile yarın doğum başlayabilir. Ne tuhaf, değil mi?

Eğer doktorunuz bebeğin daha detaylı kontrol edilmesini istiyorsa, biyofiziksel profilin bir parçası olarak 38 haftalık bebek görüntüsü isteyebilir. Bu testin bir parçası olarak, bebeğin solunumu, hareketi, kas kuvveti, kalp atışı ve amniyotik sıvı oranı hesaplanır. Bazı vakalarda biyofiziksel profilin sonucu, doktorunuzun doğumu muhtemel doğum zamanınızdan daha erken başlatmaya karar vermesine neden olabilir.

Gebeliğin 38. Haftasında Yapılacaklar

38 haftalık gebelik sırasında yapılacaklar aşağıdaki gibidir:

  • 39. Haftada yapılacak olan doğum öncesi muayenenizi şimdiden ayarlayın
  • Emzirme için kendinizi hazırlayın
  • Doğumdan sonra işinize yaramak üzere biraz yemek pişirin ve dondurucuda saklayın.
Hadi Sende Oyla..
[Total: 0 Average: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN