18 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
18 haftalık bebek boyu | 12.5-14 cm |
18 haftalık bebek kilosu | 150-170 gr |
Hamileliğin 18. haftasında ultrason ile kalpteki bazı anormallikler tespit edilebilir. Ultrason konusunda tecrübeli bir doktor, spesifik kalp kusurlarına bakar. Eğer bir anormallikten şüphelenirse, hamilelik ilerledikçe bebeğin gelişimini izlemek için daha çok ultrason muayenesi yapılır.
Bir zamanlar soyut olan bebeğin hızla elle tutulur bir varlık haline geliyor. 18 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi, hissedilmez mi merak ettiğini biliyoruz. Büyük ihtimalle bu ay ya da gelecek ayın başlarında bebeğinin hareketlerini ilk defa gerçekten hissedeceksin.
Çünkü içeride bir hayat olduğuna dair ilk his 14. haftayla 26. hafta arasında ama en çok da 18. ile 22. haftanın ortalarında gelir. Bu mucizevi duygu ve artık irileşen göbeğin hamileliği nihayet gerçek gibi hissetmeni sağlayacak.
Hamilelikte 20. haftaya yaklaştıkça cinsiyetin kesin olarak belli olma olasılığı artar. Fakat cinsiyet belirlemede, hamileliğin haftasından başka bazı faktörler de vardır. Ultrason cihazının modeli, hekimin tecrübesi ve en önemlisi de ceninin pozisyonu. Cenin bazen ultrasında üreme organlarını göstermeyecek pozisyonlarda olabilir. Böyle durumlarda bazen 20.haftaya kadar hatta belki daha sonraki haftalara kadar cinsiyet net olarak anlaşılmayabilir.
Her zaman söylediğimiz gibi her hamileliğin ve her kadının birbirinden farklı olduğunu unutma. Hamilelikte bazı semptomlar vardır fakat bunları her kadın farklı seviyelerde ve farklı frekanslarda hisseder. İşte 18. haftanın da içinde olduğu 5. ayda hissedebileceğin belirtiler:
Hamileyken, pelvisteki normalde sabit olan eklemler doğum sırasında bebeğin rahatça geçebilmesini sağlamak için gevşer. Buna bir de aşırı büyüyen karnın eklenince vücudunun dengesi bozulur. Bunu dengelemek için omuzlarını geriye atıp, boynunu bükmeye başlarsın. Ayakta dururken de göbeğini öne çıkartma eğilimi gösterirsin. Sonuç: İyice öne kıvrılmış bir bel, zorlanan sırt kasları ve hatta ağrı!
Çözüm önerileri:
Karnının alt taraflarında ve kasıklarında hissettiğin ağrının nedeni büyüyen rahmi destekleyen kas ve dokuların gerilmesi. Kramp gibi keskin ve ani ya da daha çok ağrı gibi olabilir. Yataktan ya da sandalyeden kalkarken veya öksürdüğünde daha fazla hissedilebilir. Kısa da sürebilir, birkaç saat de. Tamamen normaldir.
Yanında ateşli titreme, kanama, baş dönmesi gibi başka semptomlar olmadığı sürece zararsızdır. Ayaklarını uzatıp rahat bir şekilde dinlenmenin faydası olacaktır. Fakat yine de içinin rahat etmesi için doktoruna bu ve bunun gibi ağrılarından bahsetmelisin.
Hamileliğin en yaygın sorunlarından biri de sık sık idrara çıkmaktır. İdrar yolu enfeksiyonları daha sık tuvalete gitmene sebep olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu hamilelik döneminde idrar torbası ve böbrekleri kapsayan en yaygın problemdir. Rahim büyüdükçe idrar akışını engeller. İdrar torbası enfeksiyonunun en belirgin özellikleri; acil idrar yapma hissi, sık sık ve ağrılı idrara çıkma, özellikle idrar sonrası ağrı ve sızlama hissi, hatta ciddi bir enfeksiyon durumunda kanamadır.
Bu tür sinyallerde idrar ihtiyacını erteleme ve tutma. İhtiyaç hissettiğinde en kısa sürede idrara çık. Bol bol su iç. Böyle bir tehlike hissettiğinde mutlaka doktoruna bilgi ver ve gerekil kontrolleri yaptır. Tedavi edilmemesi bebekte komplikasyonlara yol açabilir.
Hamileyken vücudunun büyüyen tek yeri göbeğin olmayacak. Bu süreçte ayaklarının da büyüdüğünü ve şiştiğini göreceksin. Bu yüzden hamilelik süresince pahalı ayakkabılardan uzak dursan aile bütçesi için iyi olabilir.
Büyümenin ve şişmenin bir kısmı hamilelikte ödeme ve kilo artışına bağlanabilirse de bir başka sebep daha vardır. Pelvis bölgesindeki eklemleri yumuşatıp gevşeten hormon, sadece pelvisle kalmayıp ayaklardaki kas ve bağları da gevşetince, kemikler hafifçe açılarak ayak büyümesine sebep olur.
Bunun için ayaklarının rahatını her şeyden fazla düşünmelisin. Bir süre için şıklık değil rahatlık peşinde olmalısın. Seni ayakta onlar tutuyor! Onları dinlendir, uzat, masaj yaptır, egzersiz yap, bir numara büyük ayakkabılar al ve mutlu et!
Sadece yeni mutluluklar değil; yeni yeni tedirginlikler de edindiğin bu dönemde kendin için yapabileceklerine zaman ayırıyor musun, bir düşün! Bu sadece senin için değil, karnındaki bebeğin için de önemli, unutma! Senin mutluluğun, onun mutluluğu! Bu dönemde yapacağın egzersizler, uygulanacak bir masaj, kendini gevşeteceğin bir yoga seansı… Kulağa hoş geliyor, değil mi?
Hedefe yönelik muayene, ayrıntılı ultrason muayenesi veya 2.seviye muayene de denilen ikinci trimester ultrasonu, genellikle ilk 3 aydaki standart ultrason ve tarama testi sırasında doğan bir anormallik şüphesini araştırmak için kullanılır. Doktorlar bu ultrasonu riskli hamileliklerde daha çok tercih eder. Genellikle gebeliğin 18-20.haftaları arasında uygulanır. Ceninin yaşını saptamanın yanı sıra iskelet yapısı, organları, kalp odaları ve ana atardamarları görmeye imkan sağlar. Böylece yapısal anormallikleri saptar.
Hamilelikte demir almak çok önemlidir. Kan hacminin artışı nedeniyle artan ihtiyaçları karşılamak amacıyla günde besin yoluyla belli bir miktar demir alman gerekir.
Beslenme ve gündelik olarak alman gereken vitamin ve mineraller konusunda doktorunla detaylı olarak konuşmalısın. Eğer istersen bir beslenme uzmanından da destek alabilirsin. Böylece hem tüketmen gereken besinleri düzenli olarak tüketebileceğin bir beslenme programın olur hem de kontrolsüzce kilo alımından kaynaklanacak hamilelik komplikasyonlarıyla uğraşmak zorunda kalmazsın.
Rahim büyüdükçe ve karın genişledikçe denge duyusu bu durumdan etkilenebilir. Kendini hantal hissedebilirsin. Bu yüzden egzersiz ve aktivite hem sana hem de bebeğine iyi gelecektir. Fakat bu dönem basketbol gibi temas edilen, kolayca düşüp kendini yaralayabileceğin ya da karnına darbe alacağın sporlardan kaçınmalısın.
Yüzme ve yürüyüş hamilelik dönemi için en uygun egzersizlerdir. Bisiklete binmeyi zaten biliyorsan ve güvenli yerlerde yanında sana eşlik edecek birileri ile birlikte kendi sınırlarını zorlamadan kullanabilirsin. Ama bizim önerimiz hamile pilatesi veya hamile yogasını hayatına mutlaka sokmandan yana. Yine de doktoruna danışmanda fayda var.