17 Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur mu?  Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

17 Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur mu? Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

Gebeliğin ilk oluştuğu andan itibaren belli olan bebeğin cinsiyeti üzerinden belirli bir zaman geçmeden ultrasonda görülememektedir. Kadın doğum uzmanları tarafından gebeliğin 12. Haftasından itibaren tahmin edilen cinsiyet, kesin olarak ultrasonda ancak gebeliğin 16. Haftasından itibaren izlenebilmektedir. Bu tarihten önce söylenen bebek cinsiyetlerinin yanılma payı bulunmaktadır. Bazen gebeliğin 16. Haftası geçmesine rağmen bebeğin duruşu uygun olmadığından ultrason muayenesinde cinsiyet görülememektedir.

Ultrasonda Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin cinsiyeti babadan gelen kromozom tarafından belirlenir. Eğer annenin yumurtası ile birleşen sperm X kromozomu ise bebek kız, Y kromozomu ise bebek erkek olmaktadır. Ancak bunun dışarıdan gözle görülebilmesi için anne karnındaki bebeğin belirli bir büyüklüğe erişmesi ve dış cinsel organlarının oluşması gereklidir.

Ultrason ile bakıldığında en erken olarak 12-13. Hafta civarında cinsiyet tahmin edilebilmektedir. Ancak 16. hafta itibarı ile bebek belirli bir büyüklüğe erişmekte ve dış genital organları anlaşılabilir duruma gelmektedir. Fakat bazı durumlarda bu haftalarda bebeğin cinsel organları gözükmeyebilir. Bunun sebebi bebeğin rahim içerisindeki pozisyonunun uygun olmamasıdır. Bebeğin duruşundan kaynaklı cinsiyetinin tespit edilmediği durumlarda vajinal ultrason kullanarak bebeğin cinsiyetine bakmak mümkündür ancak bu çok da şart değildir. Bir sonraki muayenede bebeğin duruşu düzelirse cinsiyet tespiti yapılabilir.

Ultrasonda Bebeğin Cinsiyetini Belirlemede Nasıl Yanılma Olabilir?

Ultrason muayenesi yapan doktorlar genellikle 16. haftadan sonra cinsiyetle ilgili tespit yapmaktadırlar. Bu tespit yapılırken ultrasonda gözüken bebeğin dış genital organları yorumlanır. Erkek bebeklerde eğer bebeğin genital organı  net olarak görüldü ise bebeğin cinsiyetinin erkek olduğu söylenir. Kız bebekler için ise iç ve dış dudaklar net olarak görülebildiği takdirde bebeğin cinsiyetinin kız olduğu belirtilir. Fakat ultrasonda bebeğin cinsiyetinin görülmesi için bebeğin duruşunun mutlaka uygun olması, en azından bacaklarının bir miktar açık olması gereklidir

Genel olarak bebeğin cinsiyeti erkek ise yanılma payı daha düşük olur. Bunun sebebi,  erkek bebek tahminin sadece genital organ görülüp görülmemesine göre karar verilmiş olmasıdır. Bazı durumlarda erkek bebeklerin eğer bacakları kapalı arkadan bakıldığında kız bebek diye algılanabilmektedir. Daha sonra yapılacak muayenede bebek bacaklarını açınca kız olduğu söylenen bebeğin aslında erkek olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple özellikle bebeğin kız olduğunun söylenmesi için mutlaka iç ve dış dudakların netçe görülmesi gereklidir.

Ultrasonda Bebeğin Cinsiyeti %100 Doğru Tahmin Edilebilir mi?

Ultrasonla cinsiyetleri belirlenen bebeklerde yanılma payı oldukça düşüktür, ama %100 olarak doğrudur denilememektedir. Bazı durumlarda ileriki aylarda yanılma ortaya çıkarken, çok nadir durumlarda doğum anında bile bebeğin cinsiyetinin yanlış tahmin edildiği söylenmektedir. Bunun sebebi bebeğin duruşuyla alakalı olduğu gibi, annenin karın bölgesinin fizyolojik yapısıyla da alakalı olabilir.

Hadi Sende Oyla..
[Total: 1 Average: 5]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN