Hamileliğin ilk haftasında neler olur, bebek oluşur mu yoksa henüz ortada yok mudur? Gebelik haftası nasıl hesaplanır? Hamileliğin ilk hafta belirtileri nelerdir? Aklındaki pek çok sorunun cevabı burada! Hemen okumaya başla!
Hamileliğin ilk haftalarında henüz ortada bir bebek yoktur. Fakat vücut, yumurtlama günü için hazırlık içindedir. Rahmin iç çeperi kalınlaşır. Döllenmiş yumurtanın gelişi için yavaş yavaş hazırlanır ve yumuşak bir yatak haline gelir.
Peki, madem ortada bir bebek yokken, hatta henüz hamile bile değilken, neden buna hamileliğin 1.ve 2. haftası deniyor diye merak ediyor olabilirsin.
Spermin yumurtayla buluştuğu anı tam olarak tespit etmek zordur. Tam olarak belirlenmesi zor olmayan tek tarih son adet tarihinin (SAT) ilk günüdür. Doktorlar bu tarihi hamileliğin standart başlangıç tarihi olarak kullanırlar.
Gebeliğin ilk haftasının hesaplanması biraz karışıktır. Bunun sebebi aslında birinci ayın ortasına gelmeden, yani ilk 2 haftayı tamamlamadan gebe sayılmamaktır. Hamilelik ancak 2. haftanın sonunda gerçekleşir ve gebeliğin resmi başlangıcı budur. Ondan önce yani 1.ve 2. haftalarda beden hamileliğe hazırlanır.
Kulağa biraz tuhaf gelebilir ama uzmanlara göre gebeliğin ilk haftası, son adet döneminin başlangıcıdır. Gebelik hesaplama sırasında, son adet kanamasının başlangıcı referans olarak alınır. Yani son adet tarihinin (SAT) başlangıcından itibaren 40 hafta olarak hesaplanır.
Bu da bebek ana rahmine henüz düşmediği halde, adet kanamasını gebeliğin bir parçası olarak kabul ettikleri anlamına gelir. Fakat tıbbi olarak gebe kalma genelde son adet kanamasının başlangıcından 2 hafta sonra gerçekleşir.
Bu da senin hamilelik boyunca bebeğinden 2 hafta önde gitmen anlamına gelir. Yani sen hamileliğinin 3. haftasındayken minik ceninin 1.haftasında olacak demektir.
Vücudundaki pek çok değişim hamileliğe işaret ediyor olabilir. İlk hafta hamilelik belirtileriarasında en sık rastlananlar şunlardır:
Adet dönemi gecikmesi
Mide bulantısı veya kusma,
Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme,
Halsizlik, yorgunluk, uyku hali,
Sık sık idrara çıkma,
Ağızda metalik tat,
Göğüslerde aşırı hassasiyet ve gözlenen değişimler,
Pelvik bölgesinde yeni bir duyarlık hissi,
Kokulara karşı aşırı duyarlılık.
“1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır?” diye soruyorsan, bu belirtiler sana yardımcı olabilir. Ancak bunlar arasından ilk önce neyi fark edeceğin ya da bunlardan kaç tanesini yaşayacağın değişkendir. Mesela en çok “Mide bulantısı gebeliğin kaçıncı gününde başlar?” konusunu merak ettiğini biliyoruz, ama bilmelisin ki hamilelik sürecinde hissedilenler ve yaşanan belirtiler her kadına göre değişiklik gösterir. Fakat en belirgin erken hamilelik belirtisi, adet gecikmesidir.
Senin ve bebeğinin sağlığı için doğum öncesinde iyi bir bakım ve takip lazım olacak. Hamile olduğundan emin olur olmaz hatta biraz endişeli bir anne adayı isen şüphelenmeye başladığın zaman doktorundan randevu almalısın. Bu randevu, adet dönemin geciktikten sonra en yakın zamanda olabilir.
Eğer bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsan doktoruna bilgi vermelisin. Hiçbir yöntem %100 etkili değildir. Bazen doğum kontrol ilacı da olsa başarısız olabilir.
Eğer hamile olduğundan eminsen hapı bırakmalısın. Mümkün olduğu kadar çabuk doktorundan randevu almalısın. Rahim içi spiral kullanıyorken de hamilelik oluşabilir. Yine olabildiğince çabuk doktorunla görüşmeli ve ona bilgi vermelisin.
Eğer adet tarihinin üzerinden 1 hafta geçtiyse ve bu sürecin ardından kanda gebelik testi yaptırdıysan, pozitif sonuç görme ihtimalin var.